Przepisy: Kuchnie świata
Zwitek litomierzycki
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
4 plastry udźca wieprzowego po ok. 120 g
200 g parówek
200 g kiszonej kapusty
2 łyżki oleju miałka mąka
sól
pieprz mielony
200 g parówek
200 g kiszonej kapusty
2 łyżki oleju miałka mąka
sól
pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Plastry mięsa zbijamy dokładnie, solimy, przyprawiamy i rozkładamy na nich kapustę. Dodajemy parówkę, zawijamy i powstały zwitek spinamy wykałaczką. Zwitki obtaczamy w mące i krótko opiekamy na oleju.
Następnie podlewamy wodą i powoli dusimy. Z miękkich zwitków wyjmujemy wykałaczki. Wypiek jeszcze krótko podsmażamy, usuwamy nadmiar tłuszczu, podlewamy małą ilością wywaru lub wody, krótko gotujemy i podajemy.
Dodatki:
Ziemniaki gotowane, tłuczone, ziemniaki purée, świeże lub marynowane warzywa
Następnie podlewamy wodą i powoli dusimy. Z miękkich zwitków wyjmujemy wykałaczki. Wypiek jeszcze krótko podsmażamy, usuwamy nadmiar tłuszczu, podlewamy małą ilością wywaru lub wody, krótko gotujemy i podajemy.
Dodatki:
Ziemniaki gotowane, tłuczone, ziemniaki purée, świeże lub marynowane warzywa
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.