Zwitek litomierzycki

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

4 plastry udźca wieprzowego po ok. 120 g
200 g parówek
200 g kiszonej kapusty
2 łyżki oleju miałka mąka
sól
pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Plastry mięsa zbijamy dokładnie, solimy, przyprawiamy i rozkładamy na nich kapustę. Dodajemy parówkę, zawijamy i powstały zwitek spinamy wykałaczką. Zwitki obtaczamy w mące i krótko opiekamy na oleju.
Następnie podlewamy wodą i powoli dusimy. Z miękkich zwitków wyjmujemy wykałaczki. Wypiek jeszcze krótko podsmażamy, usuwamy nadmiar tłuszczu, podlewamy małą ilością wywaru lub wody, krótko gotujemy i podajemy.

Dodatki:

Ziemniaki gotowane, tłuczone, ziemniaki purée, świeże lub marynowane warzywa

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012