Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

03-07-2012

Bób jest zdrowy i nie tuczy!

Jako dziecko, często z babcią i moją siostrą wyjeżdżałyśmy do rodziny niedaleko Kłodzka. Całe dnie spędzałam z kuzynami w sadzie, w ogródkach pełnych warzyw i owoców, podjadając prosto z krzaka truskawki, maliny, wykopując chrupiące marchewki. A popołudniami, z wujkiem Kubą i moją siostrą siadaliśmy przed domem i wyłuskiwaliśmy z zielonych strąków młode, małe ziarenka bobu. Jedliśmy je na surowo. Ten, kto nigdy nie próbował maleńkich, świeżych ziaren, niech poluje na nie, najlepiej na targu, wcześnie rano. Choć teraz pewnie będzie trudno je kupić. W paczkach są już duże, dojrzałe ziarna. Też dobre.

 

Bób jest bogaty w witaminy i minerały, ma sporo błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i jest małokaloryczny - po ugotowaniu w 100 g jest tylko 85 kalorii. Roślina zawiera dużą ilość białka, węglowodanów oraz witamin: B1, B2, PP, C, a także wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten. Najwięcej wartości odżywczych jest w skórce. Mogą go jeść osoby z chorobami układu krążenia bowiem nie zawiera cholesterolu. Łakomczuchom przypominam, że zjedzenie dużej porcji może spowodować wzdęcia i inne średnio przyjemne dolegliwości żołądkowe. Kupując bób zawsze patrzę na jego kolor i kupuję tylko te nasiona, które są jasnozielone, bez żadnych plam i przebarwień. Oglądam dokładnie każdą torebkę, bowiem bób w niej szybko gnije i nasiona mogą być nieświeże. Bób można przechowywać w lodówce do 3 dni, byle nie w folii. Najlepiej zamknąć go w papierowej torbie. Od zeszłego roku eksperymentuję z bobem. Dobry jest w sałatkach, w zupach, robiłam z niego pastę do chleba i farsz do pierogów. 
Podzielę się przepisem na moją ulubioną, letnią, chłodną, orientalną sałatkę. A wy jak jecie bób?


 

Przepis na sałatkę z bobem

Ugotowany bób,
świeża kolendra,
poszatkowane papryczki chili ( ilość w zależności od ochoty na ostre), kilka truskawek pociętych w małe kawałki,
sok z cytryny, olej sezamowy, 
pieprz.


Wszystkie składniki połączyć. Idealnie pasuje do niej białe, lekkie wino z owocową nutą. 


nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    benio | 04-07-2012

    gotowany, kilogramami, pycha!
    ekstra jest też w pierogach.
    pierogi z bobem zrobię w piątek!
    jakieś 120, część się wtranżoli, a część zapewne zamrozi :D
  • zgłoś naruszenie

    zdzisiu | 19-07-2012

    Nigdy tego nie jadlem, ale pierogi lubię w każdej postaci, więc pewnie z bobem byłyby również wyśmienite. Musze podpowiedzieć żonie, żeby mi zrobiła taka przekąskę
  • zgłoś naruszenie

    lima | 07-07-2013

    Bób także kojarzy mi się z dzieciństwem; mama gotowała go i podawała z odrobiną masła, uwielbiałam wyjadać go prosto z garnka i ten nawyk pozostał we mnie do dziś:)

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-07-02 13:48:00

    Uwaga na ciasta z kremem i lody

    Długo oczekiwany sezon urlopowy rozpoczęty. Nie zepsujcie go sobie. W wielu atrakcyjnych turystycznie miejscowościach jak grzyby po deszczu wyrastają budy z jedzeniem, z przekąskami, z deserami. Zdarzają się takie, w których nie ma bieżącej wody, lodówki. Te omijajcie szerokim łukiem. I nie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-06-28 23:52:00

    Słodko i bez kalorii. Liście zamiast cukru.

    Wiecie, że stewia jest jedną z najsłodszych roślin na świecie. Bez wyrzutów sumienia mogą jej używać miłośnicy słodkiej kawy czy herbaty, ponieważ jest nawet 300 razy słodsza niż cukier, przy czym nie ma żadnych kalorii (polecana np.diabetykom) i nie powoduje próchnicy. Za słodki smak stewii...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-06-22 12:31:00

    Już są. Morele.

    Dziś przywiozłam z targu morele. Trochę dla siebie, a trochę dla chorej córki, która od tygodnia zmaga się z wirusem. Na jej choroby mam kilka swoich patentów - w miarę mocy i wiedzy - bez chemii, bez cukru. Tym razem leki były konieczne, ale dodatkowo wzmocnię ją naturalnie ....kuracją...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-06-20 13:52:00

    Przepis na idealny obiad

    Lata badań nad naszym zdrowiem zaowocowały recepturą na zdrowy posiłek. Specjaliści od żywienia z brytyjskiej instytucji Leatherhead Food Research najpierw sporządzili listę zawierającą 4 tys. haseł dotyczących wpływu diety na zdrowie, typu "kiszonki wzmacniają odporność", "jogurt...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-06-14 09:37:00

    Białe czy zielone?


    - Na co pani ich tyle kupuje? Przecież to smaku nie ma. Lepiej pani kalafiora weźmie - zagadnął mnie ostatnio sprzedawca na targu.
Kupowałam szparagi. Takich ilości jak w tym sezonie nie zjadłam jeszcze nigdy. Codziennie, od maja, są na obiad albo na kolację, pod różną postacią. Na...

    czytaj więcej »

Popularne


Październik 2018
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
webstar 2012