Długo oczekiwany sezon urlopowy rozpoczęty. Nie zepsujcie go sobie. W wielu atrakcyjnych turystycznie miejscowościach jak grzyby po deszczu wyrastają budy z jedzeniem, z przekąskami, z deserami. Zdarzają się takie, w których nie ma bieżącej wody, lodówki. Te omijajcie szerokim łukiem. I nie...
czytaj więcej »03-07-2012
Bób jest zdrowy i nie tuczy!
Jako dziecko, często z babcią i moją siostrą wyjeżdżałyśmy do rodziny niedaleko Kłodzka. Całe dnie spędzałam z kuzynami w sadzie, w ogródkach pełnych warzyw i owoców, podjadając prosto z krzaka truskawki, maliny, wykopując chrupiące marchewki. A popołudniami, z wujkiem Kubą i moją siostrą siadaliśmy przed domem i wyłuskiwaliśmy z zielonych strąków młode, małe ziarenka bobu. Jedliśmy je na surowo. Ten, kto nigdy nie próbował maleńkich, świeżych ziaren, niech poluje na nie, najlepiej na targu, wcześnie rano. Choć teraz pewnie będzie trudno je kupić. W paczkach są już duże, dojrzałe ziarna. Też dobre.
Bób jest bogaty w witaminy i minerały, ma sporo błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i jest małokaloryczny - po ugotowaniu w 100 g jest tylko 85 kalorii. Roślina zawiera dużą ilość białka, węglowodanów oraz witamin: B1, B2, PP, C, a także wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten. Najwięcej wartości odżywczych jest w skórce. Mogą go jeść osoby z chorobami układu krążenia bowiem nie zawiera cholesterolu. Łakomczuchom przypominam, że zjedzenie dużej porcji może spowodować wzdęcia i inne średnio przyjemne dolegliwości żołądkowe. Kupując bób zawsze patrzę na jego kolor i kupuję tylko te nasiona, które są jasnozielone, bez żadnych plam i przebarwień. Oglądam dokładnie każdą torebkę, bowiem bób w niej szybko gnije i nasiona mogą być nieświeże. Bób można przechowywać w lodówce do 3 dni, byle nie w folii. Najlepiej zamknąć go w papierowej torbie. Od zeszłego roku eksperymentuję z bobem. Dobry jest w sałatkach, w zupach, robiłam z niego pastę do chleba i farsz do pierogów. Podzielę się przepisem na moją ulubioną, letnią, chłodną, orientalną sałatkę. A wy jak jecie bób?
Przepis na sałatkę z bobem
Ugotowany bób, świeża kolendra, poszatkowane papryczki chili ( ilość w zależności od ochoty na ostre), kilka truskawek pociętych w małe kawałki, sok z cytryny, olej sezamowy, pieprz.
Wszystkie składniki połączyć. Idealnie pasuje do niej białe, lekkie wino z owocową nutą.
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2012-07-02 13:48:00
Uwaga na ciasta z kremem i lody
-
data publikacji: 2012-06-28 23:52:00
Słodko i bez kalorii. Liście zamiast cukru.
Wiecie, że stewia jest jedną z najsłodszych roślin na świecie. Bez wyrzutów sumienia mogą jej używać miłośnicy słodkiej kawy czy herbaty, ponieważ jest nawet 300 razy słodsza niż cukier, przy czym nie ma żadnych kalorii (polecana np.diabetykom) i nie powoduje próchnicy. Za słodki smak stewii...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-06-22 12:31:00
Już są. Morele.
Dziś przywiozłam z targu morele. Trochę dla siebie, a trochę dla chorej córki, która od tygodnia zmaga się z wirusem. Na jej choroby mam kilka swoich patentów - w miarę mocy i wiedzy - bez chemii, bez cukru. Tym razem leki były konieczne, ale dodatkowo wzmocnię ją naturalnie ....kuracją...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-06-20 13:52:00
Przepis na idealny obiad
Lata badań nad naszym zdrowiem zaowocowały recepturą na zdrowy posiłek. Specjaliści od żywienia z brytyjskiej instytucji Leatherhead Food Research najpierw sporządzili listę zawierającą 4 tys. haseł dotyczących wpływu diety na zdrowie, typu "kiszonki wzmacniają odporność", "jogurt...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-06-14 09:37:00
Białe czy zielone?
- Na co pani ich tyle kupuje? Przecież to smaku nie ma. Lepiej pani kalafiora weźmie - zagadnął mnie ostatnio sprzedawca na targu. Kupowałam szparagi. Takich ilości jak w tym sezonie nie zjadłam jeszcze nigdy. Codziennie, od maja, są na obiad albo na kolację, pod różną postacią. Na...
Popularne
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Dni Seniora we Wrocławiu
- Kiedy można bezpiecznie zacząć uprawiać sport po operacji żylaków ?
- Przebarwienia skóry. Problem nie tylko kosmetyczny
- Czy da się wyleczyć reumatoidalne zapalenie stawów?
- Dzisiaj Polacy po 55. roku życia siedzą w domach. A za kilkanaście lat?
- Profilaktyka cukrzycy
- Pilecki, reżyseria Mirosław Krzyszkowski
- Choroby odpasożytnicze. Owsiki, tasiemiec, lamblie groźne dla osób starszych
- Zakażenia układu moczowego. Objawy
- Rusza kampania na rzecz osób 60+
Kwiecień 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 |
08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
benio | 04-07-2012
ekstra jest też w pierogach.
pierogi z bobem zrobię w piątek!
jakieś 120, część się wtranżoli, a część zapewne zamrozi :D
zdzisiu | 19-07-2012
lima | 07-07-2013