Zadzwoniła dziś do mnie koleżanka. Kupiła na targu szczaw i nie bardzo wiedziała co z nim zrobić. Ja za szczawiem nie przepadam, parę razy jadłam zupę szczawiową, która nie bardzo mi smakowała, dlatego tych liści raczej nie kupuję. Zastanawiałam się co można z niego zrobić oprócz zupy....
czytaj więcej »14-06-2012
Białe czy zielone?
- Na co pani ich tyle kupuje? Przecież to smaku nie ma. Lepiej pani kalafiora weźmie - zagadnął mnie ostatnio sprzedawca na targu.
Kupowałam szparagi. Takich ilości jak w tym sezonie nie zjadłam jeszcze nigdy. Codziennie, od maja, są na obiad albo na kolację, pod różną postacią. Na szczęście moja rodzina też je uwielbia. Ostatnio jadamy głównie grillowane. Najpierw marynuję je w ziołowej oliwie, a po upieczeniu przyprawiam solą, pieprzem i cytryną. Pyszne są też ugotowane i podane z masłem cytrynowym lub z sosem, np. koperkowym. Gotując je, główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody.
I choć teraz chwilowo mam ich dosyć, kupuję je i zamrażam, bo w sklepach poza sezonem ich nie znajdziemy, no chyba że marynowane. A świeże, zimą do tarty albo zupy-kremu będą w sam raz.
Pamiętajcie, że sezon na nie trwa do około 24 czerwca, zatem korzystajmy, bo potem znów trzeba będzie czekać na nie cały rok. Niektórzy mrożą szparagi wcześniej zbalanszowane. Ja po obraniu (białych) wkładam je od razu do woreczków. Przed użyciem nie trzeba ich odmrażać, wystarczy wrzucić do wrzątku lub na patelnię.
Szparagi polecane są osobom dbającym o linię, bo są lekkostrawne, mało kaloryczne (w 100 g mamy tylko 25 kcal) i w 95 proc. składają się z wody. Zawierają witaminy:A, z grupy B i C, a także potas, wapń, fosfor, magnez. Od wieków przypisywano im właściwości lecznicze, np. wspomagają leczenie reumatyzmu czy zapalenia pęcherza. W medycynie ludowej były używane jako środek tonizujący, uspokajający oraz do leczenia zapalenia nerwów. Zaś w tradycyjnej medycynie chińskiej od wieków odwar z nich był lekiem przeciwdepresyjnym. Stosowano go także w leczeniu cukrzycy, impotencji oraz smarowano nim rany i wysypki skórne.
Szparagi pochodzą z Azji, do Polski dotarły na przełomie XVIII I XIX wieku. Białe szparagi są tego koloru, ponieważ rosną pod ziemią i zanim się przebiją zostają zebrane, więc nie oglądają słońca. Fioletowe, cenione przez Francuzów są wycinane, gdy główki wyjdą na słońce i lekko się zabarwią, zaś zielone, rosną nad ziemią i stąd ich barwa. Te ostatnie lubię najbardziej. Nie trzeba ich obierać i mają wyrazisty smak.
Kupując szparagi zwracajcie uwagę, by miały zdrowe, jędrne główki, bez żadnych plamek. Można też sprawdzić czy szparagi są świeże zginając łodygę. Jeśli się zegnie, lepiej poszukać innych. Po złamaniu świeże szparagi powinny wydzielać sok. Nie trzymajmy ich w wodzie, bo stają się kwaśne. Lepiej zawinąć w mokrą ściereczkę i włożyć do lodówki. Smacznego!
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2012-06-10 22:45:00
Szczaw pobudza apetyt
-
data publikacji: 2012-06-09 22:34:00
Mało męski brzuch!
Z lekkim niepokojem przyglądałam się piątkowym zakupom. Panowie z koszykami piwa, czipsów i tym podobnych przekąsek biegali po sklepie. Ci szczupli tak bardzo mnie nie drażnią, ale ci z wyraźną nadwagą i wielkimi brzuchami już tak. Rozumiem, że Euro, że Polacy grali i piwo konieczne, ale po...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-06-08 22:15:00
Idzie lato, pić się chce. Woda na zdrowie.
Unia Europejska zakazała dosypywać cukier do soków owocowych i nektarów, ale polscy producenci tym się nie martwią, bo jak deklarują, cukru nie dodają, bo to podraża produkt. Martwią się raczej o to, że konsumenci coraz rzadziej kupują soki. I pewnie rynek dalej będzie się kurczył, bo soki w...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-06-04 15:05:00
Walka z rakiem na ostro
Mam znajomego, który diabelsko ostrą kapsaicynę dodaje do wszystkiego. Gdy ostatnio spróbowałam u niego sałatki z rzepy, przez kwadrans czułam palenie, pieczenie, łzy kapały jedna za drugą, a język zesztywniał. Dopiero wtedy zrozumiałam czym jest pikantne jedzenie w jego wykonaniu.
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-05-31 11:11:00
Te owoce mają dużo cukru i pestycydów
Winogrona nie są polecane osobom, które walczą z nadmiarem kilogramów oraz diabetykom, ponieważ zawierają spore ilości glukozy i fruktozy. Gdy będziemy sobie na nie pozwalać zbyt często, przybędzie nam tu i ówdzie.
Ale tym razem ten cukier nie niepokoi mnie tak bardzo jak pestycydy w...
czytaj więcej »
Popularne
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- „Weekend z królem”, reż. Roger Michell, Wielka Brytania
- Kontuzje. Pierwsza pomoc: PRICE i PRICEMM
- Andropauza. Dziesięć pytań sprawdzających objawy
- Zakopane. Miasto, które ma w sobie to coś
- Wielkanoc. Przepisy kulinarne
- Drugie życie we dwoje
- Dieta w profilaktyce chorób układu krążenia
- Jakie są nowoczesne metody leczenia zaćmy?
- Renta dożywotnia i odwrócona hipoteka
- Rak prostaty (czyli gruczołu krokowego lub stercza)
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
benio | 14-06-2012
stars | 15-06-2012
Celina_14 | 20-06-2012