rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

10-06-2012

Szczaw pobudza apetyt

Zadzwoniła dziś do mnie koleżanka. Kupiła na targu szczaw i nie bardzo wiedziała co z nim zrobić. Ja za szczawiem nie przepadam, parę razy jadłam zupę szczawiową, która nie bardzo mi smakowała, dlatego tych liści raczej nie kupuję. Zastanawiałam się co można z niego zrobić oprócz zupy. Pomocne okazały się moje książki kucharskie. Najpierw zajrzałam do tych najstarszych, żeby sprawdzić co nasze babcie robiły ze szczawiem i znalazłam kilka przepisów, np. na szczaw pasteryzowany, na sos, zupy i sałatki. Szczaw ma kwaśny smak. Wiecie, że pobudza apetyt? Najlepsze są młode, drobne listki. Te większe będą miały łykowatą łodygę, którą trzeba usunąć ze środka liścia. Zanim zaczniemy go przyrządzać, trzeba liście dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Tak przygotowany wytrzyma w lodówce kilka dni. Można go jeść na surowo, np. dodając do sałat z sosem winegret, do sosów jogurtowych zamiast cytryny, a pokrojonym w paski można posypać warzywa, kanapki, ryby. Gdy chcemy z niego ugotować zupę czy sos, trzeba go sporo kupić, bo pod wpływem ciepła błyskawicznie się "kurczy".

Jednak nie należy go jeść zbyt często, ponieważ zawiera kwas szczawiowy, który w nadmiarze może być szkodliwy dla zdrowia i powodować kamicę nerkową, ponadto szczawiany pozbawiają nas wapnia, dlatego szczawiu nie poleca się osobom cierpiącym na kamienie nerkowe, reumatyzm, czy artretyzm, a także małym dzieciom.

Podobno szczaw doskonale oczyszcza skórę oraz ma właściwości wybielające. Być może go jednak kupię :) A resztę wykorzystam do bukietów. Liśćmi można też umyć ręce, wyczyścić plamy z rdzy, atramentu, odświeżyć wyroby wiklinowe i srebro.

Podzielę się z wami przepisami, które pochodzą z książki "Z działki na stół i do spiżarni" Kazimiery Pyszkowskiej (1989 r.).

Jeśli znacie ciekawe receptury, prześlijcie.


Szczaw pasteryzowany
Świeże liście szczawiu umyć i oddzielić ogonki. Liście przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Miazgę podgrzać prawie do wrzenia i zamknąć w wyparzonych słoikach. Słoje pasteryzować przez ok. 20 minut.

Sos szczawiowy
1 szklanka śmietany
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki
sól
czosnek
15 dag szczawiu

Mleko i śmietanę wymieszać z mąką, zagotować i dodać drobno posiekany szczaw, czosnek, przyprawić do smaku solą. Zagotować. Sos można podawać do jaj gotowanych lub na nim smażyć jajka sadzone.
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    Gwiazda | 11-06-2012

    a szczawiu, to się boję:( Mam osteopenię
  • zgłoś naruszenie

    benio | 14-06-2012

    szczawiu to można nawet surowego wrzucić sobie do sałaty z winegretem w dowolnej konfiguracji - mocno wytrawne!!!

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-06-09 22:34:00

    Mało męski brzuch!

    Z lekkim niepokojem przyglądałam się piątkowym zakupom. Panowie z koszykami piwa, czipsów i tym podobnych przekąsek biegali po sklepie. Ci szczupli tak bardzo mnie nie drażnią, ale ci z wyraźną nadwagą i wielkimi brzuchami już tak. Rozumiem, że Euro, że Polacy grali i piwo konieczne, ale po...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-06-08 22:15:00

    Idzie lato, pić się chce. Woda na zdrowie.

    Unia Europejska zakazała dosypywać cukier do soków owocowych i nektarów, ale polscy producenci tym się nie martwią, bo jak deklarują, cukru nie dodają, bo to podraża produkt. Martwią się raczej o to, że konsumenci coraz rzadziej kupują soki. I pewnie rynek dalej będzie się kurczył, bo soki w...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-06-04 15:05:00

    Walka z rakiem na ostro

    Mam znajomego, który diabelsko ostrą kapsaicynę dodaje do wszystkiego. Gdy ostatnio spróbowałam u niego sałatki z rzepy, przez kwadrans czułam palenie, pieczenie, łzy kapały jedna za drugą, a język zesztywniał. Dopiero wtedy zrozumiałam czym jest pikantne jedzenie w jego wykonaniu. 

    czytaj więcej »

  • data publikacji: 2012-05-31 11:11:00

    Te owoce mają dużo cukru i pestycydów

    Winogrona nie są polecane osobom, które walczą z nadmiarem kilogramów oraz diabetykom, ponieważ zawierają spore ilości glukozy i fruktozy. Gdy będziemy sobie na nie pozwalać zbyt często, przybędzie nam tu i ówdzie.

    Ale tym razem ten cukier nie niepokoi mnie tak bardzo jak pestycydy w...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-05-25 11:55:00

    Pijesz? Może dłużej pożyjesz!

    Nie chodzi o alkohol, a o kawę. Jaką najbardziej lubicie? Ja cappuccino, ale smakuje mi tylko w dobrych kawiarniach. 
Nie trzeba już liczyć wypijanych filiżanek, bo amerykańscy naukowcy z National Cancer Institute odkryli, że starsi, którzy piją kawę są mniej narażeni na śmierć. Badacze nie...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012