Z lekkim niepokojem przyglądałam się piątkowym zakupom. Panowie z koszykami piwa, czipsów i tym podobnych przekąsek biegali po sklepie. Ci szczupli tak bardzo mnie nie drażnią, ale ci z wyraźną nadwagą i wielkimi brzuchami już tak. Rozumiem, że Euro, że Polacy grali i piwo konieczne, ale po...
czytaj więcej »10-06-2012
Szczaw pobudza apetyt
Zadzwoniła dziś do mnie koleżanka. Kupiła na targu szczaw i nie bardzo wiedziała co z nim zrobić. Ja za szczawiem nie przepadam, parę razy jadłam zupę szczawiową, która nie bardzo mi smakowała, dlatego tych liści raczej nie kupuję. Zastanawiałam się co można z niego zrobić oprócz zupy. Pomocne okazały się moje książki kucharskie. Najpierw zajrzałam do tych najstarszych, żeby sprawdzić co nasze babcie robiły ze szczawiem i znalazłam kilka przepisów, np. na szczaw pasteryzowany, na sos, zupy i sałatki. Szczaw ma kwaśny smak. Wiecie, że pobudza apetyt? Najlepsze są młode, drobne listki. Te większe będą miały łykowatą łodygę, którą trzeba usunąć ze środka liścia. Zanim zaczniemy go przyrządzać, trzeba liście dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Tak przygotowany wytrzyma w lodówce kilka dni. Można go jeść na surowo, np. dodając do sałat z sosem winegret, do sosów jogurtowych zamiast cytryny, a pokrojonym w paski można posypać warzywa, kanapki, ryby. Gdy chcemy z niego ugotować zupę czy sos, trzeba go sporo kupić, bo pod wpływem ciepła błyskawicznie się "kurczy".
Jednak nie należy go jeść zbyt często, ponieważ zawiera kwas szczawiowy, który w nadmiarze może być szkodliwy dla zdrowia i powodować kamicę nerkową, ponadto szczawiany pozbawiają nas wapnia, dlatego szczawiu nie poleca się osobom cierpiącym na kamienie nerkowe, reumatyzm, czy artretyzm, a także małym dzieciom.
Podobno szczaw doskonale oczyszcza skórę oraz ma właściwości wybielające. Być może go jednak kupię :) A resztę wykorzystam do bukietów. Liśćmi można też umyć ręce, wyczyścić plamy z rdzy, atramentu, odświeżyć wyroby wiklinowe i srebro.
Podzielę się z wami przepisami, które pochodzą z książki "Z działki na stół i do spiżarni" Kazimiery Pyszkowskiej (1989 r.).
Jeśli znacie ciekawe receptury, prześlijcie.
Szczaw pasteryzowany
Świeże liście szczawiu umyć i oddzielić ogonki. Liście przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Miazgę podgrzać prawie do wrzenia i zamknąć w wyparzonych słoikach. Słoje pasteryzować przez ok. 20 minut.
Sos szczawiowy
1 szklanka śmietany
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki
sól
czosnek
15 dag szczawiu
Mleko i śmietanę wymieszać z mąką, zagotować i dodać drobno posiekany szczaw, czosnek, przyprawić do smaku solą. Zagotować. Sos można podawać do jaj gotowanych lub na nim smażyć jajka sadzone.
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2012-06-09 22:34:00
Mało męski brzuch!
-
data publikacji: 2012-06-08 22:15:00
Idzie lato, pić się chce. Woda na zdrowie.
Unia Europejska zakazała dosypywać cukier do soków owocowych i nektarów, ale polscy producenci tym się nie martwią, bo jak deklarują, cukru nie dodają, bo to podraża produkt. Martwią się raczej o to, że konsumenci coraz rzadziej kupują soki. I pewnie rynek dalej będzie się kurczył, bo soki w...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-06-04 15:05:00
Walka z rakiem na ostro
Mam znajomego, który diabelsko ostrą kapsaicynę dodaje do wszystkiego. Gdy ostatnio spróbowałam u niego sałatki z rzepy, przez kwadrans czułam palenie, pieczenie, łzy kapały jedna za drugą, a język zesztywniał. Dopiero wtedy zrozumiałam czym jest pikantne jedzenie w jego wykonaniu.
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-05-31 11:11:00
Te owoce mają dużo cukru i pestycydów
Winogrona nie są polecane osobom, które walczą z nadmiarem kilogramów oraz diabetykom, ponieważ zawierają spore ilości glukozy i fruktozy. Gdy będziemy sobie na nie pozwalać zbyt często, przybędzie nam tu i ówdzie.
Ale tym razem ten cukier nie niepokoi mnie tak bardzo jak pestycydy w...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-05-25 11:55:00
Pijesz? Może dłużej pożyjesz!
Nie chodzi o alkohol, a o kawę. Jaką najbardziej lubicie? Ja cappuccino, ale smakuje mi tylko w dobrych kawiarniach. Nie trzeba już liczyć wypijanych filiżanek, bo amerykańscy naukowcy z National Cancer Institute odkryli, że starsi, którzy piją kawę są mniej narażeni na śmierć. Badacze nie...
czytaj więcej »
Popularne
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Kiedy powierzone ci dziecko się oparzy. Pierwsza pomoc
- Odleżyny. Jak nie dopuścić do ich powstania i jak je leczyć
- Od lat nie robiłam prześwietlenia płuc, bo nikt ode mnie tego nie wymagał. Czy powinnam sama iść na prześwietlenie płuc? Jeśli tak , to jakie?
- Zakażenia układu moczowego. Objawy
- Kosmetyki w chorobie
- II Targi Rehabilitacji, Terapii i Pielęgnacji Chorych Rehmed - Plus w Kielcach. 18-20 kwietnia 2013 r.
- “Samotny port - miłość” reż. Aku Louhimies, prod. Finlandia
- Jak być teściową i teściem z klasą
- Drugie życie we dwoje
- Masaż twarzy, ćwiczenia mięśni twarzy, właściwe nakładanie kremu
Kwiecień 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 |
08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
Gwiazda | 11-06-2012
benio | 14-06-2012