Ocena:
(głosy: 1)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

24-01-2015

Dieta w profilaktyce chorób układu krążenia

Przez żołądek do serca, w sensie dosłownym

To, co jemy może pomagać lub szkodzić sercu oraz naczyniom krwionośnym. Dla układu krążenia najbardziej korzystna jest dieta śródziemnomorska: oliwa z oliwek, warzywa, ryby morskie, owoce – w tych produktach można odnaleźć wszystkie niezbędne dla zdrowia minerały i witaminy, a także białko i nienasycone kwasy omega-3.

Oliwa z oliwek, warzywa, ryby (zwłaszcza morskie), owoce sprzyjają naszemu układowi krążenia.      Oliwa z oliwek, warzywa, ryby (zwłaszcza morskie), owoce sprzyjają naszemu układowi krążenia.

Nie można również zapominać o zdrowych węglowodanach złożonych, zwłaszcza w postaci makaronów (koniecznie gotowanych al dente) oraz roślinach strączkowych – te potrawy dostarczają z kolei mnóstwo błonnika.

Nie ma mowy o kuchni śródziemnomorskiej bez czosnku i cebuli, a także licznych ziół – one z kolei działają na organizm oczyszczająco, antybakteryjnie i pomagają obniżać ciśnienie krwi.

Czerwone wino i winogrona mają dobroczynny wpływ na cholesterol: walczą ze złym, sprzyjają podnoszeniu poziomu dobrego cholesterolu.

Dlatego lekarze rekomendują dietę śródziemnomorską zarówno osobom zdrowym, które chcą długo cieszyć się dobrą formą, jak i osobom, które cierpią na chorobę niedokrwienną serca, przeszły zawał czy mają np. podwyższone ciśnienie tętnicze.

 

Magnez

Dieta dobra dla serca musi być bogata w magnez i potas. Magnez m.in. zmniejsza pobudliwość nerwowo-mięśniową i działa uspokajająco.

Magnez ogranicza proces utleniania cholesterolu oraz związków tłuszczowych i przez to zapobiega chorobom serca. Niedobory magnezu mogą się objawiać zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Człowiek łatwo się denerwuje i stresuje.

Produkty bogate w magnez to orzechy, ziarna zbóż, zielonoliściaste warzywa, kakao oraz skorupiaki, a także kasza gryczana, makrele, dorsz i banany. Kobiety powinny przyjmować dziennie 280 mg, mężczyźni - 350 mg magnezu.

Potas reguluje gospodarkę wodną organizmu. Uaktywnia enzymy wewnątrzkomórkowe, również uczestniczące w wytwarzaniu energii dla serca. Energetyzuje skurcze mięśnia sercowego. Dzienne zapotrzebowanie na potas oscyluje w granicach 1-2 g, przy czym osoby pracujące fizycznie powinny przyjmować go więcej.

Potas znajdziemy w bananach, morelach, marchwi, ziemniakach, zielonych warzywach (brokuły, brukselka, kapusta, szpinak), awokado, daktylach, orzechach.

 

Kwasy omega-3

Z kolei kwasy omega-3 znajdują się przede wszystkim w rybach (morskich!), oliwie z oliwek (oraz w olejach roślinnych), orzechach. Kapsułki z kwasami omega-3 można też kupić w aptece, ale znacznie korzystniej jest przyjmować je w postaci naturalnej.

Dietetycy podpowiadają, by suplementy diety traktować jako uzupełnienie zdrowego odżywiania, a nie jako jego zamiennik.

Zdrowa dieta ma przełożenie na poziom cholesterolu w organizmie, choć bywają przypadki że człowiek odżywia się bardzo zdrowo, a poziom złego cholesterolu utrzymuje się na wysokim poziomie. Wysoki poziom cholesterolu jest  głównym czynnikiem ryzyka miażdżycy tętnic wieńcowych – ona z kolei może prowadzić do zawału mięśnia sercowego.

Prawidłowa dieta sprzyja również zachowaniu odpowiedniej masy ciała, a nadwaga i otyłość są kolejnymi wrogami układu krążenia.

 

Alkohol

Warto również pamiętać o tym, że chorobom serca nie sprzyja nadmierne spożywanie alkoholu. Bezpieczna dawka alkoholu to lampka wina, małe piwo lub kieliszek mocniejszego alkoholu dziennie. Każda ilość wykraczająca poza te wartości jest potencjalnie niebezpieczna.

Alkohol spożywany w nadmiarze sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego, może wywoływać zaburzenia rytmu pracy serca i prowadzić do kardiomiopatii rozstrzeniowej, nieuleczalnej choroby która prowadzi do niewydolności serca.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: bfk19543005, stars.

Skomentuj artykuł

  • stars | 18-03-2012

    W mojej rodzinie, dziadek przeszedł kilka zawałów serca. Myślę, że zła dieta przez wiele lat przyczyniła się do tego. Jadał glównie czerwone mięso, tłuste zaprawiane śmietaną zupy, mało ryb i praktycznie zero warzyw.
    Teraz to się trochę zmieniło, ale schabowy nadal jest zbyt często na stole. Trudno jest starzych ludzi nakłonić do zdrowego odżywiania. Zawsze twierdzą że wiedzą lepiej i że ludzie tak jedzą i nic im nie jest. Wcale nie biorą pod uwagę tego, że dieta może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. I na nic tłumaczenia rodziny, lekarzy, artykuły w gazetach.
  • benio | 28-03-2012

    zero warzyw to jest mantra wielu obecnych seniorów - znam paru takich facetów, którzy na widok warzyw krzywią się, gotowane, smażone - to jeszcze dziubnie, ale na widok świeżych to odchodzą od stołu
leksykon zdrowia seniora

Popularne

poradnik seniora
webstar 2012