Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

28-07-2014

Jemy mało wołowiny

Na polskich stołach królują kurczak, indyk oraz wieprzowina. Z danych Agencji Rynku Rolnego wynika, że uwielbiamy mięsne dania. Rocznie w Polsce, na każdą osobę przypada średnio aż 85,4 kg różnego rodzaju mięs, z czego tylko 1,5 kilograma to wołowina. To bardzo mało w porównaniu ze średnią unijną, która wynosi ok. 15 kg tego mięsa na osobę. Wołowinę najbardziej lubią Niemcy, Hiszpanie i Francuzi, choć i u nich ostatnio jada się jej mniej niż kiedyś.

Wołowina nie cieszy się popularnością z wielu względów. Po pierwsze, uważa się ją za mięso trudne w przygotowaniu, twarde, po drugie, wielu sądzi, że jest niezdrowa. I do tego droga. Polacy często nie są też pewni jakości i składu dostępnego na naszym rynku mięsa, ponieważ do niedawna najlepszej jakości mięso trafiało na zagraniczne rynki. Obecnie w Polsce możemy kupić wysokiej jakości wołowinę. Na opakowaniu należy szukać certyfikatu jakości QMP, który decyzją Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi został uznany za pierwszy krajowy system jakości mięsa wołowego. 

Hodowcy, którzy sprzedają certyfikowane mięso muszą spełnić kilka warunków: karmić zwierzęta paszą, która nie zawiera antybiotyków czy hormonów przyspieszających wzrost, zapewnić humanitarne warunki transportu i uboju, odpowiednio przechowywać mięso. Mięso oznaczone znakiem QMP jest kruche i soczyste. Ponadto wołowina jest źródłem wielu cennych witamin, kwasów tłuszczowych, a przede wszystkim białka. 

Może spróbujecie sałatki z wołowiną z przepisu Artura Grajbera, szefa kuchni Hotelu Sheraton? 

 

Sałatka w stylu tajskim z mielonej wołowiny

 

Składniki na 4 porcje:

800 g łopatki wołowej zmielonej QMP

3 świeże łodygi trawy cytrynowej 

100 g świeżego imbiru

1 zielona i 1 czerwona papryczka chili 

2 małe czerwone cebule

3 średniej wielkości pomidory 

250 g ogórka świeżego 

1 mała doniczka świeżej kolendry 

1 litr bulionu wołowego 

2 łyżki jasnego sosu rybnego

4 łyżki jasnego sosu sojowego  

 

Mięso partiami podsmażyć na lekko brązowy kolor. Trawę cytrynową obrać z wierzchnich liści, odciąć końcówki z dwóch stron. Imbir obrać. Trawę i imbir dusić z mięsem około godziny, podlewając bulionem. Następnie wyjąć przyprawy. Z pomidora i ogórka wyciąć komory nasienne i pociąć je w podłużne paseczki „łódeczki”. Z kolendry poobrywać listki, wyjęty wcześniej imbir pociąć w bardzo drobną kosteczkę, trawę cytrynową pokroić bardzo cienko, a cebulę czerwoną w piórka. Dodać papryczki chilli (dla lubiących super pikantny smak - pociąć w cienkie paseczki z pestkami). Wszystkie składniki wraz z sosami połączyć z chłodnym mięsem - delikatnie mieszając. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-07-22 12:36:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jedz tak, jak lubisz !

    Sceptycznie podchodzę do diet, które co jakiś czas robią furorę. Wolę jeść to, na co mam ochotę, w niedużych ilościach, niż wykluczać z menu jakieś produkty na długie tygodnie. Są jednak osoby, które chętnie eksperymentują i szukają dla siebie odpowiedniej diety. Popularne jest jedzenie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-07-17 10:56:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Bardzo zdrowe małe pestki

    Jako dziecko bardzo lubiłam siadać na ganku u babci i skubać pestki słonecznika. Dziś wolę słoneczniki w wazonie. 

    Warto zjadać pestki słonecznika bowiem to samo zdrowie - sięgając po nie dostarczamy sobie białka, witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-07-14 11:38:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Granat podnosi temperaturę

    Lubczyk, czekolada, ostrygi to najbardziej znane afrodyzjaki. Do tej listy należy dodać jeszcze owoc granatu, bowiem i on zwiększa libido. Już w starożytności na bazie soku ze świeżo wyciśniętych granatów przygotowywano eliksir miłości.

    Dziś też naukowcy namawiają do picia soku, ponieważ...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-06-30 15:39:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jedzmy lody ! 


    Mam dobre wieści dla lodożerców. O tym, że lody nie tuczą już kiedyś pisałam, ale mają też wiele innych zalet, pod warunkiem, że będziemy kupować tylko te z naturalnych składników, bez polepszaczy i sztucznych barwników.

    Lody składają się m.in. z  mleka, dzięki czemu dostarczają...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-06-25 21:22:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Z koperkiem lub w mundurkach

    Każdy je lubi, ale nie wszyscy chcą jeść, bo uważają, że są kaloryczne i tuczą. A to nieprawda. Są zdrowe i to ile będą miały kalorii, zależy od tego jak je przygotujemy. 

    Ziemniaki mają dużo witamin, zwłaszcza C i beta-karotenu, zawierają sporo potasu ważnego dla prawidłowej pracy serca,...

    czytaj więcej »

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012