Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

28-08-2014

Pistacje dla serca

Garść pistacji dziennie (ok. 90 g) korzystnie wpłynie na układ krążenia osób chorych na cukrzycę typu 2 - to najnowsze doniesienia naukowców z Pennsylvania State University (USA). Ich zdaniem, orzechy poprawiają reakcję naczyń krwionośnych na stres, co jest związane z mniejszym obciążeniem serca. 

Schorzenia układu sercowo-naczyniowego rozwijają się znacznie częściej u chorych na cukrzycę i są przyczyną aż dwóch trzecich zgonów osób cierpiących na tę chorobę. Pomimo, że pistacje są dość kaloryczne (zawierają sporo tłuszczu), to ten tłuszcz jest korzystny dla zdrowia. Ponadto są bogate w błonnik i potas korzystny dla serca, a także przeciwutleniacze, które neutralizują w organizmie wolne rodniki.  

Lubicie pistacje?

nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: bfk19543005.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-08-25 13:47:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Cytryna dobra na wszystko

    Moja babcia codziennie pije szklankę wody z cytryną. I nie choruje, bo cytryna to samo zdrowie. Poprawia trawienie, jest skuteczna w leczeniu zapaleń jamy ustnej, pasożytów i kamieni w drogach moczowych. Ma też właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Najnowsze doniesienia...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-08-19 10:27:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Łosoś i orzechy na szczuplejszą talię

    O tym, że ryby i orzechy są zdrowe i warto je włączyć do menu nie trzeba nikogo przekonywać. Mogę podać jeszcze jedną zaletę tych produktów. 

    Naukowcy udowodnili, że łosoś i włoskie orzechy mogą być naszymi sprzymierzeńcami w walce z nadmiernym tłuszczykiem, szczególnie w okolicy...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-08-18 11:35:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Po szpinaku mniejszy apetyt

    Szpinak pięknie mi w tym roku wyrósł w ogródku. Młode listki dodawałam do sałatek, do sosów, do koktajli. Niedawno przeczytałam, że jego listki zawierają tylakoid, który może mieć wpływ na mniejszy apetyt. Osoby, które wzięły udział w eksperymencie przyjmowały tylakoid i po kilku dniach...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-07-28 11:30:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jemy mało wołowiny

    Na polskich stołach królują kurczak, indyk oraz wieprzowina. Z danych Agencji Rynku Rolnego wynika, że uwielbiamy mięsne dania. Rocznie w Polsce, na każdą osobę przypada średnio aż 85,4 kg różnego rodzaju mięs, z czego tylko 1,5 kilograma to wołowina. To bardzo mało w porównaniu ze średnią...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-07-22 12:36:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jedz tak, jak lubisz !

    Sceptycznie podchodzę do diet, które co jakiś czas robią furorę. Wolę jeść to, na co mam ochotę, w niedużych ilościach, niż wykluczać z menu jakieś produkty na długie tygodnie. Są jednak osoby, które chętnie eksperymentują i szukają dla siebie odpowiedniej diety. Popularne jest jedzenie...

    czytaj więcej »

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012