Ten jabłecznik jest tak łatwy w przygotowaniu , że nawet niedoświadczona pani domu bez trudności poradzi sobie z jego upieczeniem. Nie trzeba ciasta schładzać w lodówce i rozgotowywać jabłek. Jest smaczny.
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
3 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
proszek do pieczenia (na 0,5kg mąki)
cukier waniliowy
Składniki na masę:
1,5 - 2kg jabłek
cynamon
Składniki na ciasto razem zagnieść. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać sproszkowany cynamon , wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i wyłożyć dużą , prostokątną blaszkę (24 X 40 cm} wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na ciasto rozsmarować jabłka , przykryć drugim rozwałkowanym plackiem. Piec w temp.200 st na złoty kolor ok. 50 minut.. Upieczone jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem , ale najlepiej smakuje z bitą śmietaną.