Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Świąteczna uczta

    • trudne
    • powyżej 60 min

    Domek z piernika

    Autor: magdalena_debita | Komentarzy: 0

    Mleko wlewamy do garnka wraz z miodem i cukrem, podgrzewamy, aż wszystko się rozpuści. Następnie dodajemy masło, przyprawę do piernika i sól. Odstawiamy do wystudzenia. Do masy dodajemy jajka i ubijamy mikserem, następnie dodajemy mąkę...

    Punkty: 0

    • łatwe
    • powyżej 60 min

    KUTIA

    Autor: annat | Komentarzy: 0

    Pszenicę wypłukać, namoczyć w zimnej wodzie na noc aby zmiękła. Następnego dnia zalać wrzątkiem i gotować około 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Ziarna powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Ugotowaną pszenicę odcedzić i...

    Punkty: 129

    • łatwe
    • do 30 min

    Świąteczne pierniczki

    Autor: Jaddwii | Komentarzy: 0

    Cukier skrystalizować, dodać miód, przyprawę do piernika, masło i smalec. Jajka ubić, dodać do przesianej maki, dodać szczyptę soli, sodę, olej, śmietanę i rozpuszczone pozostałe składniki. Całość ciasta rozwałkować i wykrawać foremką...

    Punkty: 133

    • łatwe
    • powyżej 60 min

    Zupa rybna z pomidorami.

    Autor: krysia | Komentarzy: 0

    Przygotowanie: • Ryby spraw, umyj, wytnij filety i pokrój je w kostkę. Skórę, ości oraz kawałki mięsa pozostałe po filetowaniu przełóż do garnka. Zalej 7-8 szklankami wody. Przypraw solą oraz pieprzem. Gotuj 45 minut. • Obierz...

    Punkty: 106

    • łatwe
    • powyżej 60 min

    Kompot z suszu.

    Autor: plomien777 | Komentarzy: 0

    Przygotowanie: • Owoce opłucz, przełóż do dużego garnka i zalej wrzątkiem (około 5 l). odstaw na dobę. • Z wody, w której moczyły się owoce odlej 2 szklanki. Dodaj cukier lub miód i ugotuj syrop z dodatkiem cynamonu, goździków i...

    Punkty: 106

    • łatwe
    • powyżej 60 min

    Kapusta z grzybami.

    Autor: zmodelewski | Komentarzy: 0

    Przygotowanie: • Grzyby umyj, zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. • Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i chwilę przesmaż na oleju. • Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż do rondla, dodaj podsmażoną marchewkę i zalej...

    Punkty: 106

    • łatwe
    • powyżej 60 min

    KLUSKI Z MAKIEM I BAKALIAMI

    Autor: jadziap64 | Komentarzy: 0

    Mleko z wodą (pół na pół) wlewamy do garnka, zagotowujemy, sypiemy mak i trzymamy na ogniu przez ok. 10 min. Odcedzamy na gęstym sicie. Lekko przestudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Za drugim razem dodajemy na przemian...

    Punkty: 121

webstar 2012