Świąteczna uczta
-
- trudne
- powyżej 60 min
Domek z piernika
Autor: magdalena_debita | Komentarzy: 0
Mleko wlewamy do garnka wraz z miodem i cukrem, podgrzewamy, aż wszystko się rozpuści. Następnie dodajemy masło, przyprawę do piernika i sól. Odstawiamy do wystudzenia. Do masy dodajemy jajka i ubijamy mikserem, następnie dodajemy mąkę...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
-
- łatwe
- do 30 min
Świąteczne pierniczki
Autor: Jaddwii | Komentarzy: 0
Cukier skrystalizować, dodać miód, przyprawę do piernika, masło i smalec. Jajka ubić, dodać do przesianej maki, dodać szczyptę soli, sodę, olej, śmietanę i rozpuszczone pozostałe składniki. Całość ciasta rozwałkować i wykrawać foremką...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Zupa rybna z pomidorami.
Autor: krysia | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Ryby spraw, umyj, wytnij filety i pokrój je w kostkę. Skórę, ości oraz kawałki mięsa pozostałe po filetowaniu przełóż do garnka. Zalej 7-8 szklankami wody. Przypraw solą oraz pieprzem. Gotuj 45 minut. • Obierz...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Kompot z suszu.
Autor: plomien777 | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Owoce opłucz, przełóż do dużego garnka i zalej wrzątkiem (około 5 l). odstaw na dobę. • Z wody, w której moczyły się owoce odlej 2 szklanki. Dodaj cukier lub miód i ugotuj syrop z dodatkiem cynamonu, goździków i...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Kapusta z grzybami.
Autor: zmodelewski | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Grzyby umyj, zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. • Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i chwilę przesmaż na oleju. • Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż do rondla, dodaj podsmażoną marchewkę i zalej...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
KLUSKI Z MAKIEM I BAKALIAMI
Autor: jadziap64 | Komentarzy: 0
Mleko z wodą (pół na pół) wlewamy do garnka, zagotowujemy, sypiemy mak i trzymamy na ogniu przez ok. 10 min. Odcedzamy na gęstym sicie. Lekko przestudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Za drugim razem dodajemy na przemian...