Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 129

odwiedziny: 182      poprzedni | następny

» powrót

KUTIA

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

1 szklanka pszenicy (bez łusek)
1 szklanka maku niebieskiego
1/2 szklanki płynnego miodu
10 dag orzechów włoskich
ok. 1 laski wanilii
bakalie według uznania, np. rodzynki, migdały, 4 daktyle, 4 figi.

Sposób przygotowania:

Pszenicę wypłukać, namoczyć w zimnej wodzie na noc aby zmiękła. Następnego dnia zalać wrzątkiem i gotować około 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Ziarna powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Ugotowaną pszenicę odcedzić i wystudzić. Mak wypłukać i zalać wrzącą wodą, zagotować. Odstawić na kilka godzin. Odcedzony i osączony mak należy zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z użyciem sitka o drobnych oczkach. Rodzynki wypłukać i zalać ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut. Dokładnie osączyć. Orzechy lekko podprażone, posiekać. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Posiekać. Daktyle i figi, pokroić w paseczki. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wybierz ziarenka. Dodać miód, rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do salaterki, przykryć i odstawić do lodówki. Kutię można przyrządzić na kilka dni przed dniem wigilijnym. Smacznego


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012