- łatwe
- powyżej 60 min
- Dodał: annat
Składniki:
1 szklanka maku niebieskiego
1/2 szklanki płynnego miodu
10 dag orzechów włoskich
ok. 1 laski wanilii
bakalie według uznania, np. rodzynki, migdały, 4 daktyle, 4 figi.
Sposób przygotowania:
Pszenicę wypłukać, namoczyć w zimnej wodzie na noc aby zmiękła. Następnego dnia zalać wrzątkiem i gotować około 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Ziarna powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Ugotowaną pszenicę odcedzić i wystudzić. Mak wypłukać i zalać wrzącą wodą, zagotować. Odstawić na kilka godzin. Odcedzony i osączony mak należy zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z użyciem sitka o drobnych oczkach. Rodzynki wypłukać i zalać ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut. Dokładnie osączyć. Orzechy lekko podprażone, posiekać. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Posiekać. Daktyle i figi, pokroić w paseczki. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wybierz ziarenka. Dodać miód, rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do salaterki, przykryć i odstawić do lodówki. Kutię można przyrządzić na kilka dni przed dniem wigilijnym. Smacznego
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.