Przepisy: Kuchnia polska
Babeczki z kawałkami czekolady
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: śniadanie, podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony,
Okazje: Wielkanoc , Boże Narodzenie, piknik,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
250g mąki pszennej
150g cukru pudru
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
250g jogurtu naturalnego lub maślanki
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ tabliczki gorzkiej czekolady
½ tabliczki białej czekolady
tłuszcz do nasmarowania formy
Lukier:
1 białko
około 1 ½ szklanki cukru pudru
150g cukru pudru
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
250g jogurtu naturalnego lub maślanki
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ tabliczki gorzkiej czekolady
½ tabliczki białej czekolady
tłuszcz do nasmarowania formy
Lukier:
1 białko
około 1 ½ szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Piekarnik na 180°C.
Jajko ubić z cukrem pudrem miksując przez około minutę. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Zmiksować, dolać oliwę i jogurt. Dokładnie wymieszać. Czekoladę pokroić w kostkę, wielkość kawałków dowolna, jak kto lubi. Ja zrobiłam średnio 0,5x0,5cm. Dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką.
Do pieczenia wykorzystałam formę na muffiny, ale nie użyłam papilotek. Nasmarowałam ją tłuszczem i wlałam ciasto aż po brzegi. Babeczki pieczemy około 35 minut, trzeba jednak sprawdzić przed wyjęciem czy nie są w środku surowe. Po wyjęciu z piekarnika muszą wystygnąć zanim wyjmiemy je z formy.
Czas na lukier. Białko delikatnie rozbić widelcem, dodać cukier puder. Mieszam najczęściej w małym rondlu ustawionym na drugim z gotującą się wodą. Przede wszystkim po to, żeby dekoracja była jadalna, bo surowego białka nie odważyłabym się nikomu podać. W składnikach podałam około 1 ½ szklanki cukru, ale tak naprawdę ilość zależy od wielkości białka i od tego jak gęsty lukier chcemy uzyskać. Babeczki ozdabiałam używając szprycy do dekorowania ciast.
Jajko ubić z cukrem pudrem miksując przez około minutę. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Zmiksować, dolać oliwę i jogurt. Dokładnie wymieszać. Czekoladę pokroić w kostkę, wielkość kawałków dowolna, jak kto lubi. Ja zrobiłam średnio 0,5x0,5cm. Dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką.
Do pieczenia wykorzystałam formę na muffiny, ale nie użyłam papilotek. Nasmarowałam ją tłuszczem i wlałam ciasto aż po brzegi. Babeczki pieczemy około 35 minut, trzeba jednak sprawdzić przed wyjęciem czy nie są w środku surowe. Po wyjęciu z piekarnika muszą wystygnąć zanim wyjmiemy je z formy.
Czas na lukier. Białko delikatnie rozbić widelcem, dodać cukier puder. Mieszam najczęściej w małym rondlu ustawionym na drugim z gotującą się wodą. Przede wszystkim po to, żeby dekoracja była jadalna, bo surowego białka nie odważyłabym się nikomu podać. W składnikach podałam około 1 ½ szklanki cukru, ale tak naprawdę ilość zależy od wielkości białka i od tego jak gęsty lukier chcemy uzyskać. Babeczki ozdabiałam używając szprycy do dekorowania ciast.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.