Babeczki z kawałkami czekolady

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: śniadanie, podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony,

Okazje: Wielkanoc , Boże Narodzenie, piknik,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

250g mąki pszennej
150g cukru pudru
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
250g jogurtu naturalnego lub maślanki
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ tabliczki gorzkiej czekolady
½ tabliczki białej czekolady
tłuszcz do nasmarowania formy

Lukier:

1 białko
około 1 ½ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Piekarnik na 180°C.

Jajko ubić z cukrem pudrem miksując przez około minutę. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Zmiksować, dolać oliwę i jogurt. Dokładnie wymieszać. Czekoladę pokroić w kostkę, wielkość kawałków dowolna, jak kto lubi. Ja zrobiłam średnio 0,5x0,5cm. Dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką.

Do pieczenia wykorzystałam formę na muffiny, ale nie użyłam papilotek. Nasmarowałam ją tłuszczem i wlałam ciasto aż po brzegi. Babeczki pieczemy około 35 minut, trzeba jednak sprawdzić przed wyjęciem czy nie są w środku surowe. Po wyjęciu z piekarnika muszą wystygnąć zanim wyjmiemy je z formy.

Czas na lukier. Białko delikatnie rozbić widelcem, dodać cukier puder. Mieszam najczęściej w małym rondlu ustawionym na drugim z gotującą się wodą. Przede wszystkim po to, żeby dekoracja była jadalna, bo surowego białka nie odważyłabym się nikomu podać. W składnikach podałam około 1 ½ szklanki cukru, ale tak naprawdę ilość zależy od wielkości białka i od tego jak gęsty lukier chcemy uzyskać. Babeczki ozdabiałam używając szprycy do dekorowania ciast.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012