Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Babka cytrynowa

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 3)
     

Składniki:

350g mąki pszennej
300g cukru
250g masła
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 2 cytryn

Sposób przygotowania:

Masło należy otrzeć z cukrem na białą puszystą masę. Wciąż ucierają dodajemy po jednym jajka, każde ucieramy 2-3 min zanim dodamy następne. Kolejny krok to sok z cytryn a na koniec mąka przesiana z proszkiem.
Suche składniki mieszamy z masą już nie mikserem ale delikatnie łyżką tak żeby nie stracić napowietrzenia w masie.
Blaszkę keksówkę smarujemy masłem, wysypujemy mąką i wylewamy masę. Musi być jej nie więcej niż 2/3 wysokości blaszki bo sporo urośnie.
Żeby ciasto równo pękło trzeba przed pieczeniem, ostrym nożem "przeciąć masę wzdłuż.... nacięcie znika od razu i nie wiem jak to działa ale zapewniam że działa...
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180*C) na ok 40-50 min. czyli do " suchego patyczka"
Smacznego

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012