Przepisy: Kuchnia polska
Babka cytrynowa
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
300g cukru
250g masła
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 2 cytryn
Sposób przygotowania:
Suche składniki mieszamy z masą już nie mikserem ale delikatnie łyżką tak żeby nie stracić napowietrzenia w masie.
Blaszkę keksówkę smarujemy masłem, wysypujemy mąką i wylewamy masę. Musi być jej nie więcej niż 2/3 wysokości blaszki bo sporo urośnie.
Żeby ciasto równo pękło trzeba przed pieczeniem, ostrym nożem "przeciąć masę wzdłuż.... nacięcie znika od razu i nie wiem jak to działa ale zapewniam że działa...
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180*C) na ok 40-50 min. czyli do " suchego patyczka"
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.