Przepisy: Kuchnia polska
BAGIETKI NA CZTERY SPOSOBY
- łatwe
- do 60 min
Region: Mazowsze
Koszt przygotowania: średnie
Dieta: inna
Głowne składniki: warzywa nabiał
Okazje: inne
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: roman46
-
Składniki:
• 4 krótkie bagietki
• 35 dag startego żółtego sera
• świeże zioła, sól, pieprz
SPOSÓB PIERWSZY:
• 2 pomidory, łyżka oliwy
• 10 dag sera mozzarella
• 4 łyżki tartego parmezanu
SPOSÓB DRUGI
• 30 dag pieczarek
• 1 cebula, 2 łyżki masła
SPOSÓB TRZECI:
• kilka suszonych śliwek
• 20 dag boczku w plasterkach
• ½ szklanki czerwonego wina
SPOSÓB CZWARTY:
• 30 dag szynki
• 2 gruszki z octu, orzechy włoskie
• 20 dag sera pleśniowego
• 35 dag startego żółtego sera
• świeże zioła, sól, pieprz
SPOSÓB PIERWSZY:
• 2 pomidory, łyżka oliwy
• 10 dag sera mozzarella
• 4 łyżki tartego parmezanu
SPOSÓB DRUGI
• 30 dag pieczarek
• 1 cebula, 2 łyżki masła
SPOSÓB TRZECI:
• kilka suszonych śliwek
• 20 dag boczku w plasterkach
• ½ szklanki czerwonego wina
SPOSÓB CZWARTY:
• 30 dag szynki
• 2 gruszki z octu, orzechy włoskie
• 20 dag sera pleśniowego
Sposób przygotowania:
Bagietki przekroić wzdłuż. Dwa kawałki skropić oliwą. Obłożyć plasterkami pomidorów, mozzarelli, przyprawić. Posypać żółtym serem i parmezanem.
Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażyć na maśle z pokrojoną w plasterki cebulą, doprawić. Nałożyć na dwie połówki, posypać żółtym serem.
Śliwki namoczyć w winie. Nałożyć wraz z plasterkami boczku na kolejne dwie połówki. Posypać żółtym serem.
Szynkę pokroić w plasterki, gruszki w paski. Ser pleśniowy pokruszyć, orzechy posiekać. Nałożyć na pozostałe połówki. Zapiekać ok. 20 minut w 190oC. Ozdobić ziołami.
Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażyć na maśle z pokrojoną w plasterki cebulą, doprawić. Nałożyć na dwie połówki, posypać żółtym serem.
Śliwki namoczyć w winie. Nałożyć wraz z plasterkami boczku na kolejne dwie połówki. Posypać żółtym serem.
Szynkę pokroić w plasterki, gruszki w paski. Ser pleśniowy pokruszyć, orzechy posiekać. Nałożyć na pozostałe połówki. Zapiekać ok. 20 minut w 190oC. Ozdobić ziołami.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.