Przepisy: Kuchnia polska
Bananowe racuszki drożdżowe
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, lunch, podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, owoce,
Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny, Sylwester, inne,
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: alicja_adamek
-
Składniki:
300 g mąki pszennej
5 dag drożdży
1,5 szklanki ciepłego mleka
3 jajka
3 banany
cukier, sól do smaku
Sposób przygotowania:
Do bananów dodaj jaja, cukier, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty rozczyn oraz tyle mąki, by ciasto było dość gęste (by nie lało się z łyżki). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min.
Ciasto nakładaj porcjami na patelnie bez tłuszczu lub na rozgrzany olej (dla ułatwienia możesz zamoczyć łyżkę w oleju) i smaż racuszki z obu stron, aż będą rumiane. Aby mieć pewność, że nie są surowe w środku, wbij wykałaczkę i sprawdź suchość patyczka.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.