Bananowe racuszki drożdżowe

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, lunch, podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, owoce,

Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny, Sylwester, inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Składniki:
300 g mąki pszennej
5 dag drożdży
1,5 szklanki ciepłego mleka
3 jajka
3 banany
cukier, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Owoce pokrój w kostkę i posyp niewielką ilością mąki. Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki zrób zrób rozczyn, a następnie odstaw by wyrósł.

Do bananów dodaj jaja, cukier, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty rozczyn oraz tyle mąki, by ciasto było dość gęste (by nie lało się z łyżki). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min.

Ciasto nakładaj porcjami na patelnie bez tłuszczu lub na rozgrzany olej (dla ułatwienia możesz zamoczyć łyżkę w oleju) i smaż racuszki z obu stron, aż będą rumiane. Aby mieć pewność, że nie są surowe w środku, wbij wykałaczkę i sprawdź suchość patyczka.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012