Przepisy: Kuchnia polska
Biała kiełbasa w chrzanowym puree.
- łatwe
- powyżej 60 min
Pora dania: obiad
Okazje: Wielkanoc
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: zmodelewski
-
Składniki:
• 700 g białej gotowanej kiełbasy
• 150 g wędzonego boczku w plastrach
• Kilka gałązek ziół: rozmarynu, tymianku, majeranku
• Olej
• 2 łyżki chrzanu delikatesowego
• 1 kg ziemniaków
• 2 łyżki masła
• 1 i ½ szklanki mleka
• Sól
• Świeżo mielony kolorowy pieprz
• 150 g wędzonego boczku w plastrach
• Kilka gałązek ziół: rozmarynu, tymianku, majeranku
• Olej
• 2 łyżki chrzanu delikatesowego
• 1 kg ziemniaków
• 2 łyżki masła
• 1 i ½ szklanki mleka
• Sól
• Świeżo mielony kolorowy pieprz
Sposób przygotowania:
• Kiełbasy naciąć wzdłuż, w nacięcie włożyć zioła, owinąć boczkiem i spiąć wykałaczkami. Smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony.
• Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odparować i ponownie włożyć do garnka, rozgnieść, dodać masło i mleko, ciągle mieszając, połączyć. Dodać chrzan.
• Podawać z kiełbasą.
• Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
• Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odparować i ponownie włożyć do garnka, rozgnieść, dodać masło i mleko, ciągle mieszając, połączyć. Dodać chrzan.
• Podawać z kiełbasą.
• Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.