Przepisy: Kuchnia polska
CHŁODNIK SZCZAWIOWY
- łatwe
- do 30 min
Region: Mazowsze
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: inna
Głowne składniki: warzywa , nabiał ,
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: roman46
-
Składniki:
• 2 ogórki
• ½ pęczka dymki
• 20 dag śmietany 18%
• 4 jajka
• 1 litr wywaru drobiowego
• Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dymkę (cebulę oraz szczypiorek) oczyścić i drobno posiekać. Przygotowane warzywa dodać do zimnego bulionu ze szczawiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Śmietanę połączyć z chłodnikiem, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby całość się schłodziła.
Jajka ugotować na twardo, po czym zalać zimną wodą i ostudzić. Obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Po kilka kawałków włożyć do każdej porcji chłodnika.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.