CHŁODNIK SZCZAWIOWY

  • łatwe
  • do 30 min

Region: Mazowsze

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: inna

Głowne składniki: warzywa , nabiał ,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

• 15 dag szczawiu
• 2 ogórki
• ½ pęczka dymki
• 20 dag śmietany 18%
• 4 jajka
• 1 litr wywaru drobiowego
• Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szczaw oczyścić, dokładnie umyć, po czym pokroić na kawałki i zalać wrzącym wywarem drobiowym. Odstawić i poczekać, aż całość ostygnie.
Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dymkę (cebulę oraz szczypiorek) oczyścić i drobno posiekać. Przygotowane warzywa dodać do zimnego bulionu ze szczawiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Śmietanę połączyć z chłodnikiem, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby całość się schłodziła.
Jajka ugotować na twardo, po czym zalać zimną wodą i ostudzić. Obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Po kilka kawałków włożyć do każdej porcji chłodnika.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012