Przepisy: Kuchnia polska
CHŁODNIK Z OWOCÓW LASU
- łatwe
- do 60 min
Pora dania: obiad
Głowne składniki: nabiał , owoce,
Sposób przygotowania: bez gotowania
- Autor: grzesio1403
-
Składniki:
SKŁADNIKI:
• 1 l maślanki lub zsiadłego mleka
• 3 szklanki owoców leśnych (czarne jagody, jeżyny, maliny – w dowolnej proporcji), mogą być mrożone
• Szklanka śmietany
• Łyżeczka cukru waniliowego
• Cukier puder do smaku
• 1 l maślanki lub zsiadłego mleka
• 3 szklanki owoców leśnych (czarne jagody, jeżyny, maliny – w dowolnej proporcji), mogą być mrożone
• Szklanka śmietany
• Łyżeczka cukru waniliowego
• Cukier puder do smaku
Sposób przygotowania:
WYKONANIE:
1. Owoce przebieramy, najładniejsze odkładamy, pozostałe dokładnie płuczemy, miażdżymy, przecieramy przez sito lub rozbijamy w malakserze. Następnie łączymy ze spienioną maślanką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Do spienionych składników dodajemy śmietanę i jeszcze przez minutę ubijamy.
2. Chłodnik rozlewamy na zimne talerze, posypujemy odłożonymi wcześniej owocami. Podajemy od razu po przygotowaniu, z młodymi ziemniakami lub zwiniętymi w ,,rulonik” (bez nadzienia) naleśnikami.
1. Owoce przebieramy, najładniejsze odkładamy, pozostałe dokładnie płuczemy, miażdżymy, przecieramy przez sito lub rozbijamy w malakserze. Następnie łączymy ze spienioną maślanką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Do spienionych składników dodajemy śmietanę i jeszcze przez minutę ubijamy.
2. Chłodnik rozlewamy na zimne talerze, posypujemy odłożonymi wcześniej owocami. Podajemy od razu po przygotowaniu, z młodymi ziemniakami lub zwiniętymi w ,,rulonik” (bez nadzienia) naleśnikami.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.