Przepisy: Kuchnia polska
ciasto GARGAMEL
- łatwe
- powyżej 60 min
Region: Inny
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony, inne,
Okazje: Boże Narodzenie, urodziny, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru pudru
25 dag płynnego miodu
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
1 kostka margaryny
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
20 dag bakalii
WKŁADKA
4 jabłka
3/4 szklanki cukru kryształu
25 dag mąki pszennej
1 łyżeczka sody
4 jaja
25 dag bakalii
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, na końcu pianę z białek. Upiec w temp. 170 st. C przez ok. 35 min.
MASA
25 dag masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
Ciasto podzielić i upiec 2 placki w temp. 160-170 st. C przez ok. 35-40 min.
Masa - wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo łączyć ze śmietaną. Podzielić na 2 części.
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Piernik - 1/2 masy - wkładka - 1/2 masy - piernik - wierzch udekorować polewą.
Przepis - "Wielka księga ciast Siostry Anastazji" wydawnictwa WAM www.wydawnictwowam.pl
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.