Przepisy: Kuchnia polska
CIASTO JOGURTOWO - CYTRYNOWE
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Region: Małopolska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: ja_melia
-
Składniki:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszszonej
2 jajka
pół tabliczki gorzkiej czekolady
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
300 g mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
skórka starta z cytryny
sól
4 łyżki mleka
aromat cytrynowy
Sposób przygotowania:
sokiem
z cytryny. Wymieszać mąkę, z cukrami, proszkami i solą. Wdrugiej misce
wymieszać jogurt, jajka, masło, aromat i skórkę. D osuchych
składników dodać czekoladę oraz mokre składniki i delikatnie
wymieszać. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta, dolać odrobinę mleka.
Keksówkę wyłożyć folią aluminiową i piec w temp. 180st.C około 1
godziny. Gdy ciasto ostygnie udekorować wg uznania. Ciasto jest najlepsze
następnego dnia, bo staje się bardziej mokre.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.