CIASTO JOGURTOWO - CYTRYNOWE

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Region: Małopolska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

250 g jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszszonej
2 jajka
pół tabliczki gorzkiej czekolady
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
300 g mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
skórka starta z cytryny
sól
4 łyżki mleka
aromat cytrynowy

Sposób przygotowania:

Masło roztopić i ostudzić. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt z
sokiem
z cytryny. Wymieszać mąkę, z cukrami, proszkami i solą. Wdrugiej misce
wymieszać jogurt, jajka, masło, aromat i skórkę. D osuchych
składników dodać czekoladę oraz mokre składniki i delikatnie
wymieszać. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta, dolać odrobinę mleka.
Keksówkę wyłożyć folią aluminiową i piec w temp. 180st.C około 1
godziny. Gdy ciasto ostygnie udekorować wg uznania. Ciasto jest najlepsze
następnego dnia, bo staje się bardziej mokre.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012