Przepisy: Kuchnia polska
CIASTO POMARAŃCZOWO - ORZECHOWE
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Region: Małopolska
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: ja_melia
-
Składniki:
pół szklanki cukru
1 szklanka bułki tartej
2 łyżeczki proskzu do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
skórka z pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
aromat pomarańczowy i cytrynowy
pół szklanki oleju
4 jajka
Sposób przygotowania:
do pieczenia oraz cynamon. Wymieszać. Naspnie wlać roztrzepane jajka,
olej, skórkę z pomarańczy oraz jej sok i po kilka kropli aromatów.
Dokładnie całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę do
tzw. keksówki wyłożyć folią aluminiową i wlać masę. Piec w temp.
około 180 st.C około 50 minut. Sprawdzić robiąc test tzw."suchego
patyczka". Można udekorować polewą czekoladową i posypać wiórkami
kokosowymi.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.