CIASTO POMARAŃCZOWO - ORZECHOWE

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Region: Małopolska

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1 szklanka orzechów włoskich zmielonych
pół szklanki cukru
1 szklanka bułki tartej
2 łyżeczki proskzu do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
skórka z pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
aromat pomarańczowy i cytrynowy
pół szklanki oleju
4 jajka

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsypać orzechy włoskie, bułkę tartą, cukier, proszeki
do pieczenia oraz cynamon. Wymieszać. Naspnie wlać roztrzepane jajka,
olej, skórkę z pomarańczy oraz jej sok i po kilka kropli aromatów.
Dokładnie całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę do
tzw. keksówki wyłożyć folią aluminiową i wlać masę. Piec w temp.
około 180 st.C około 50 minut. Sprawdzić robiąc test tzw."suchego
patyczka". Można udekorować polewą czekoladową i posypać wiórkami
kokosowymi.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012