Przepisy: Kuchnia polska
ciasto z truskawkami
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Inna kuchnia świata
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, owoce,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: terenia
-
Składniki:
Ok.1kg truskawek
½ l śmietany 30%
2 śmietan-fix
2 galaretki truskawkowe
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
½ l śmietany 30%
2 śmietan-fix
2 galaretki truskawkowe
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Upiecz biszkopt
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, potem żółtka. Na koniec mąkę przesianą przez sito. Delikatnie wymieszaj łyżką. Wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Truskawki umyj i obierz z szypułek.
Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody.
Śmietanę ubij na sztywno razem ze śmietan-fixem. Wyłóż na upieczony i ostudzony biszkopt. Ułóż truskawki i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na ok. godzinę.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.