Przepisy: Kuchnia polska
CYTRUSOWY NAPÓJ
- łatwe
- do 60 min
Region: Mazowsze
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: owoce
Sposób przygotowania: bez gotowania
- Autor: roman46
-
Składniki:
• 2 pomarańcze
• 2 grejpfruty
• 2 cytryny
• 2 limonki
• 2 mandarynki
• 4-5 łyżek cukru
• Listki mięty i melisy do dekoracji
• 2 grejpfruty
• 2 cytryny
• 2 limonki
• 2 mandarynki
• 4-5 łyżek cukru
• Listki mięty i melisy do dekoracji
Sposób przygotowania:
Pomarańcze, grejpfruty, cytryny, limonki oraz mandarynki sparzyć wrzątkiem, następnie wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry (duże plastry przekroić na pół). Owoce przekrawać na szklanej lub porcelanowej desce i zachować sok wypływający z owoców podczas krojenia.
Przygotować 3,5-4 litry wody najlepiej niegazowanej mineralnej, ale może być też przegotowana z kranu. Dodać cukier, rozmieszać. Dodać pokrojone owoce i bardzo mocno schłodzić wodę.
Zamrozić kostki lodu. Można zamrozić je z listkami mięty i sokiem z owoców.
Przelać mocno schłodzona wodę do dzbanka i włożyć po kilka plastrów pomarańczy, cytryny, limonki, grejpfruta i mandarynki. Wlać sok z krojenia owoców. Udekorować listkami mięty lub melisy. Dodać kostki lodu i od razu podawać.
Przygotować 3,5-4 litry wody najlepiej niegazowanej mineralnej, ale może być też przegotowana z kranu. Dodać cukier, rozmieszać. Dodać pokrojone owoce i bardzo mocno schłodzić wodę.
Zamrozić kostki lodu. Można zamrozić je z listkami mięty i sokiem z owoców.
Przelać mocno schłodzona wodę do dzbanka i włożyć po kilka plastrów pomarańczy, cytryny, limonki, grejpfruta i mandarynki. Wlać sok z krojenia owoców. Udekorować listkami mięty lub melisy. Dodać kostki lodu i od razu podawać.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.