Przepisy: Kuchnia polska
Cytrynowo imbirowe kaszotto z pęczaka z grillowaną cukinią, pędami bambusa i kurczakiem
- średnie
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 2 osoby
Głowne składniki: warzywa , inne,
Okazje: urodziny
Sposób przygotowania: gotowane , grillowane,
- Autor: PogaduchyCafeWroclaw
-
Składniki:
Kasza pęczak – 150g
Śmietana 18% - 100ml
Pasta tom ka – 15g
Skórka z ¼ cytryny
Sok z cytryny – 20 ml
Cukinia 3 plastry
Pędy bambusa 30g
Cukier 2 łyżeczki
Świeży estragon
Tarty parmezan
Sól, pieprz, ocet z białego wina
Śmietana 18% - 100ml
Pasta tom ka – 15g
Skórka z ¼ cytryny
Sok z cytryny – 20 ml
Cukinia 3 plastry
Pędy bambusa 30g
Cukier 2 łyżeczki
Świeży estragon
Tarty parmezan
Sól, pieprz, ocet z białego wina
Sposób przygotowania:
Gotujemy pęczak w wodzie z dodatkiem bulionu warzywnego tak by był al dente. W śmietanie rozpuszczamy pastę tom ka, dodajemy skórkę otartą z ¼ cytryny oraz sok z cytryny i cukier. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy ugotowany pęczak. Gotujemy na niedużym ogniu aż całość uzyska konsystencję risotto. Doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem białym, świeżym estragonem (same listki), tartym parmezanem do smaku, a w razie potrzeby cukrem. Na patelni grillowej grillujemy 3 plastry cukinii tak by powstał z obu stron wyraźny ślad grilla, a cukinia zmiękła.
Wykładamy kaszotto na talerz, dekorujemy grillowaną cukinią oraz pędami bambusa. Podajemy z uśmiechem.
Zwolennicy kuchni mięsnej mogą na patelni grillowej upiec pierś kurczaka i ułożyć na wierzchu pokrojoną w plastry.
Danie idealne na każdą pogodę i nastrój.
Wykładamy kaszotto na talerz, dekorujemy grillowaną cukinią oraz pędami bambusa. Podajemy z uśmiechem.
Zwolennicy kuchni mięsnej mogą na patelni grillowej upiec pierś kurczaka i ułożyć na wierzchu pokrojoną w plastry.
Danie idealne na każdą pogodę i nastrój.
Komentarze
Gwiazdor | 31-01-2013
PogaduchyCafeWroclaw | 31-01-2013
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.