Przepisy: Kuchnia polska
Domek z piernika
- trudne
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia dworska
Region: Kujawy
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony, inne,
Okazje: Boże Narodzenie
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: magdalena_debita
-
Składniki:
400g mąki (100g orkiszowej pełnoziarnistej, 200g żytniej pełnoziarnistej, 100g pszennej)
200g miodu (gryczany i leśny pół na pół)
100g cukru trzcinowego
½ szklanki mleka
3 jajka
250g masła
łyżeczka sody
3 łyżki powideł śliwkowych
szczypta soli
przyprawa do piernika
(3 do 6 laski cynamonu (zależnie od wielkości laski)
3 łyżeczki goździków
2 łyżeczki nasion kardamonu
2 łyżeczki nasion kolendry
3 łyżeczki mielonego imbiru
Pół gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ziela angielskiego) poza gałką muszkat. przyprawy uprażyć na suchej patelni i zemleć wszystko razem
lukier:
250 g cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Do masy dodajemy jajka i ubijamy mikserem, następnie dodajemy mąkę z sodą ciągle mieszając. Potem dodajemy powidła i znów mieszamy.
Przygotowujemy naczynie kamionkowe lub szklane: wysmarowujemy masłem i następnie przekładamy masę, wygładzamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 7 dni do fermentacji.(piwniczka, spiżarnia lub na dół do lodówki)
Nagrzewamy piekarnik, na blaszce rozwałkowujemy piernik na ok 0,5 cm wykrawamy poszczególne elementy domku wraz z podstawą na której domek będzie stał oraz dodatkowymi elementami np. płotek, choinki, bałwanek i pieczemy w 180ºC przez ok. 7 min drobne elementy, elementy domku ok 15 min. - tak by nie ściemniały za bardzo.
kleimy do podstawy ściany domku, nasz lukier musi być bardzo gęsty. proponuję podeprzeć każdą ze ścian słoikiem, domek musi od razu dobrze stać. Po dobie przyklejamy dach i znów czekamy dobę (znów podpieramy słoikami. Na koniec ośnieżamy nasz dach i doklejamy wszystkie dodatkowe elementy jak płotek, drzewka, gwiazdki etc.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.