Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Focaccia z pomidorkami i ziołami

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Liczba osób: 2 osoby

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

400g mąki pszennej
1 szklanka wody ciepłej, ale nie gorącej
7g drożdży instant
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
kilka liści rozmarynu
kilka liści tymianku
½ łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy + do posmarowania blachy
20 czerwonych pomidorków koktajlowych i kilka żółtych

Sposób przygotowania:

Nie miałam pod ręką żadnego przepisu. Pamiętałam tylko, że ciasto robi się jak na pizzę. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i odstawić. Mąkę wymieszać z cukrem, solą, rozmarynem i tymiankiem, dodać drożdże i oliwę, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Przykryć miskę ścierką i odstawić ciasto na minimum 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik na 200°C.
Blachę nasmarować oliwą. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozpłaszczyć na blasze dłonią tak, by powstał podłużny placek o grubości około 5-7 mm. Palcem zrobić kilka głębokich dziurek w cieście, przykryć całość ścierką i odstawić na 15 minut.
W tym czasie pomidorki opłukać i pokroić na połówki. Pomidorki ułożyć na cieście trochę dociskając. Posypać ziołami prowansalskimi i wstawić do piekarnika. Piec w 200°C około 20 minut aż focaccia się zarumieni.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012