
Przepisy: Kuchnia polska
Focaccia z pomidorkami i ziołami
- średnie
 - powyżej 60 min
 
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 2 osoby
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: BibliaSmakow
 - 
                       				   		
 
Składniki:
						400g mąki pszennej
1 szklanka wody ciepłej, ale nie gorącej
7g drożdży instant
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
kilka liści rozmarynu
kilka liści tymianku
½ łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy + do posmarowania blachy
20 czerwonych pomidorków koktajlowych i kilka żółtych
				
				
				
			1 szklanka wody ciepłej, ale nie gorącej
7g drożdży instant
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
kilka liści rozmarynu
kilka liści tymianku
½ łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy + do posmarowania blachy
20 czerwonych pomidorków koktajlowych i kilka żółtych
Sposób przygotowania:
			Nie miałam pod ręką żadnego przepisu. Pamiętałam tylko, że ciasto robi się jak na pizzę. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i odstawić. Mąkę wymieszać z cukrem, solą, rozmarynem i tymiankiem, dodać drożdże i oliwę, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Przykryć miskę ścierką i odstawić ciasto na minimum 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik na 200°C.
Blachę nasmarować oliwą. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozpłaszczyć na blasze dłonią tak, by powstał podłużny placek o grubości około 5-7 mm. Palcem zrobić kilka głębokich dziurek w cieście, przykryć całość ścierką i odstawić na 15 minut.
W tym czasie pomidorki opłukać i pokroić na połówki. Pomidorki ułożyć na cieście trochę dociskając. Posypać ziołami prowansalskimi i wstawić do piekarnika. Piec w 200°C około 20 minut aż focaccia się zarumieni.
		
		
		
	Piekarnik na 200°C.
Blachę nasmarować oliwą. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozpłaszczyć na blasze dłonią tak, by powstał podłużny placek o grubości około 5-7 mm. Palcem zrobić kilka głębokich dziurek w cieście, przykryć całość ścierką i odstawić na 15 minut.
W tym czasie pomidorki opłukać i pokroić na połówki. Pomidorki ułożyć na cieście trochę dociskając. Posypać ziołami prowansalskimi i wstawić do piekarnika. Piec w 200°C około 20 minut aż focaccia się zarumieni.









 zaloguj się przez Facebook

		








							
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.