Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

gofry

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Sposób przygotowania: inne


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

2 jaja
2.1/2 szkl mąki
1/2 szkl. oleju
1.1/2 szkl. mleka
4 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy gofrownicę
wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, można to zrobić mikserem.
Natłuszczamy gofrownicę , najlepiej robić to specjalnym pędzelkiem . Wylewamy porcję ciasta i po ok 3 min otwieramy gofrownicę żeby ciasto odparowało. Po kilku sekundach zamykamy wieko i pieczemy na złoty kolor, ok 3-4 min.
Jako dodatków można żyć ulubionych słodkich składników chociaż Amerykanie jadają gofry wytrawne. Dodają do ciasta mniej cukru , zastępują go przyprawami -papryką, pieprzem, ziołami.... Podają takie gofry z bekonem, fasolką lub kurczakiem.
Można więc z jednego przepisu stworzyć 100 dań :)

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012