Przepisy: Kuchnia polska
gofry
- łatwe
- do 30 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Sposób przygotowania: inne
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
2 jaja
2.1/2 szkl mąki
1/2 szkl. oleju
1.1/2 szkl. mleka
4 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2.1/2 szkl mąki
1/2 szkl. oleju
1.1/2 szkl. mleka
4 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy gofrownicę
wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, można to zrobić mikserem.
Natłuszczamy gofrownicę , najlepiej robić to specjalnym pędzelkiem . Wylewamy porcję ciasta i po ok 3 min otwieramy gofrownicę żeby ciasto odparowało. Po kilku sekundach zamykamy wieko i pieczemy na złoty kolor, ok 3-4 min.
Jako dodatków można żyć ulubionych słodkich składników chociaż Amerykanie jadają gofry wytrawne. Dodają do ciasta mniej cukru , zastępują go przyprawami -papryką, pieprzem, ziołami.... Podają takie gofry z bekonem, fasolką lub kurczakiem.
Można więc z jednego przepisu stworzyć 100 dań :)
wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, można to zrobić mikserem.
Natłuszczamy gofrownicę , najlepiej robić to specjalnym pędzelkiem . Wylewamy porcję ciasta i po ok 3 min otwieramy gofrownicę żeby ciasto odparowało. Po kilku sekundach zamykamy wieko i pieczemy na złoty kolor, ok 3-4 min.
Jako dodatków można żyć ulubionych słodkich składników chociaż Amerykanie jadają gofry wytrawne. Dodają do ciasta mniej cukru , zastępują go przyprawami -papryką, pieprzem, ziołami.... Podają takie gofry z bekonem, fasolką lub kurczakiem.
Można więc z jednego przepisu stworzyć 100 dań :)
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.