Przepisy: Kuchnia polska
gulasz wieprzowy z czerwoną kapustą
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,
Sposób przygotowania: smażone, duszone,
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
gulasz:
1kg łopatki wieprzowej albo innej części świni dobrej na gulasz
4 ogórki konserwowe
czerwona słodka papryka
2 cebule
2-4 ząbki czosnku
1l. wywaru lub rosołu
kilka ziaren pieprzu
kilka listków laurowych
łyżka słodkiej mielonej papryki
łyżeczka gorczycy
ziele angielskie
łyżeczka kminku
sól, pieprz do smaku
mąka i masło do zagęszczenia
kapusta:
główka czerwonej kapusty
2 cebule
szklanka wywaru lub rosołu
2 łyżki octu winnego
2-3 łyżki smalcu
łyżka mąki
sól, cukier i pieprz do smaku
1kg łopatki wieprzowej albo innej części świni dobrej na gulasz
4 ogórki konserwowe
czerwona słodka papryka
2 cebule
2-4 ząbki czosnku
1l. wywaru lub rosołu
kilka ziaren pieprzu
kilka listków laurowych
łyżka słodkiej mielonej papryki
łyżeczka gorczycy
ziele angielskie
łyżeczka kminku
sól, pieprz do smaku
mąka i masło do zagęszczenia
kapusta:
główka czerwonej kapusty
2 cebule
szklanka wywaru lub rosołu
2 łyżki octu winnego
2-3 łyżki smalcu
łyżka mąki
sól, cukier i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
na suchej patelni prażymy kminek i gorczycę żeby wyzwolić z nich pełny aromat. W garnku z grubym dnem, na odrobinie oliwy z masłem smażymy pokrojoną w piórka cebulę na złoty kolor. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy mieszając aż nabierze rumieńców ze wszystkich stron. Wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy żeby mięso się nimi pokryło i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 min.
W miedzy czasie szatkujemy drobno kapustę i blanszujemy ją (tzn gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4min) Na patelni na połowie smalcu przesmażamy cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy odsączoną kapustę,skrapiamy ją octem i zasmażamy kilka minut mieszając od czasu do czasu. Zalewamy bulionem i odparowujemy płyn do połowy objętości mieszając od czasu do czasu.
Powinien w tym czasie nadejść moment na dodanie do gulaszu ogórków i papryki pokrojonych w ok1cm kwadraty.
Ponownie wracamy do kapusty.... resztę smalcu mieszamy z mąką i pastę tę dodajemy do kapusty. Mieszamy całość smażąc aż mąka straci surowy smak. Doprawiamy do smaku i kapusta gotowa.
Jeszcze tylko zagęszczamy gulasz zasmażką z mąki i masła, gotujemy minutkę lub 2 żeby zgęstniał, doprawiamy do smaku i obiad gotowy
Do takiego zestawu pasują świetnie kasza lub kluski :)
Smacznego
W miedzy czasie szatkujemy drobno kapustę i blanszujemy ją (tzn gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4min) Na patelni na połowie smalcu przesmażamy cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy odsączoną kapustę,skrapiamy ją octem i zasmażamy kilka minut mieszając od czasu do czasu. Zalewamy bulionem i odparowujemy płyn do połowy objętości mieszając od czasu do czasu.
Powinien w tym czasie nadejść moment na dodanie do gulaszu ogórków i papryki pokrojonych w ok1cm kwadraty.
Ponownie wracamy do kapusty.... resztę smalcu mieszamy z mąką i pastę tę dodajemy do kapusty. Mieszamy całość smażąc aż mąka straci surowy smak. Doprawiamy do smaku i kapusta gotowa.
Jeszcze tylko zagęszczamy gulasz zasmażką z mąki i masła, gotujemy minutkę lub 2 żeby zgęstniał, doprawiamy do smaku i obiad gotowy
Do takiego zestawu pasują świetnie kasza lub kluski :)
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.