Przepisy: Kuchnia polska
Indyk z kozim serem i żurawiną
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: bezglutenowa
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
4 kotlety z indyka
3 łyżki żurawiny
150g sera koziego
1 duży kalafior
1 łyżka suszonej bazylii
sól
pieprz
oliwa do smażenia
kilka listków rukoli do dekoracji
3 łyżki żurawiny
150g sera koziego
1 duży kalafior
1 łyżka suszonej bazylii
sól
pieprz
oliwa do smażenia
kilka listków rukoli do dekoracji
Sposób przygotowania:
Żurawinę zalać 4 łyżkami wody i gotować aż puści sok, zmięknie, a woda w połowie odparuje. Filety z indyka natrzeć solą i pieprzem oraz suszoną bazylią, odłożyć do lodówki na dwie godziny. W garnku postawić wodę na kalafiora, kiedy zacznie wrzeć posolić (około 1 płaska łyżka), wrzucić kalafiora i gotować do miękkości – powinno to zająć jakieś 15 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, położyć mięso i smażyć 4 minuty z jednej strony. Odwrócić nałożyć dwie łyżeczki żurawiny, przykryć je plastrami sera koziego i smażyć około 3 minuty, najlepiej pod przykryciem.
Kalafior odcedzić, rozłożyć na talerze. Obok ułożyć indyka, dodać jeszcze po dwie łyżeczki żurawiny. Udekorować listkami rukoli i podawać.
W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, położyć mięso i smażyć 4 minuty z jednej strony. Odwrócić nałożyć dwie łyżeczki żurawiny, przykryć je plastrami sera koziego i smażyć około 3 minuty, najlepiej pod przykryciem.
Kalafior odcedzić, rozłożyć na talerze. Obok ułożyć indyka, dodać jeszcze po dwie łyżeczki żurawiny. Udekorować listkami rukoli i podawać.
Komentarze
Gwiazdor | 22-01-2013
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.