
Przepisy: Kuchnia polska
kacze nóżki pieczone z owocami
- łatwe
 - powyżej 60 min
 
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: wakacjetam
 - 
                       				   		
 
Składniki:
						4-6 kaczych nóżek
2-3 winne jabłka
1-2 pomarańcze
2 ząbki czosnku
oliwa
garść majeranku
sól
pieprz
2-3 łyżki słodkiej papryki
				
				
			2-3 winne jabłka
1-2 pomarańcze
2 ząbki czosnku
oliwa
garść majeranku
sól
pieprz
2-3 łyżki słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
			Nóżki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą, solą i czosnkiem.
Wykładamy nóżki do brytfanki.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki.
Pomarańcze dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem i kroimy w plasterki.
Nóżki przykrywamy owocami, posypujemy ziołami i przyprawami, wstawiamy do nagrzanego do ok 200*C piekarnika i pieczemy ok godzinę.
Po ok 40 min można brytfankę przykryć, w ten sposób owoce i mięso będą bardziej soczyste.
Taką kaczkę można podawać z dodatkiem klusek lub pieczonych ziemniaków.
Smacznego :)
		
		
	Wykładamy nóżki do brytfanki.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki.
Pomarańcze dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem i kroimy w plasterki.
Nóżki przykrywamy owocami, posypujemy ziołami i przyprawami, wstawiamy do nagrzanego do ok 200*C piekarnika i pieczemy ok godzinę.
Po ok 40 min można brytfankę przykryć, w ten sposób owoce i mięso będą bardziej soczyste.
Taką kaczkę można podawać z dodatkiem klusek lub pieczonych ziemniaków.
Smacznego :)









 zaloguj się przez Facebook



		








							
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.