Przepisy: Kuchnia polska
Kluski śląskie z nadzieniem.
- średnie
- powyżej 60 min
Pora dania: obiad
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, mięso i podroby,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: zmodelewski
-
Składniki:
Składniki:
Kluski:
• 1 kg ziemniaków ugotowanych ziemniaków
• Niecała szklanka mąki ziemniaczanej
• Sól
• 2 cebule
• Tłuszcz
Nadzienie:
• 10 dag pasztetu
• 25 dag szynki
• Kotlet schabowy
• 2 udka
• Cebula
• Sól, pieprz
Kluski:
• 1 kg ziemniaków ugotowanych ziemniaków
• Niecała szklanka mąki ziemniaczanej
• Sól
• 2 cebule
• Tłuszcz
Nadzienie:
• 10 dag pasztetu
• 25 dag szynki
• Kotlet schabowy
• 2 udka
• Cebula
• Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
• Nadzienie: szynkę, pasztet, kotlet, mięso z udek i cebulę zemleć. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
• Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię, dodać tłuszcz i podgrzewać, aż cebula się zeszkli.
• Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę i sól. Zagnieść ciasto.
• Nabierać dłońmi porcje ciasta, rozpłaszczać, nakładać łyżeczką porcję nadzienia. Formować okrągłe kluski o nieco mniejsze od wielkości orzecha włoskiego.
• Kłaść na osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 1/2 minuty. Uważać, żeby się nie rozgotowały. Łyżką cedzakową wykładać na talerz. Tłuszcz z cebulą podgrzać, polać nim kluski.
• Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię, dodać tłuszcz i podgrzewać, aż cebula się zeszkli.
• Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę i sól. Zagnieść ciasto.
• Nabierać dłońmi porcje ciasta, rozpłaszczać, nakładać łyżeczką porcję nadzienia. Formować okrągłe kluski o nieco mniejsze od wielkości orzecha włoskiego.
• Kłaść na osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 1/2 minuty. Uważać, żeby się nie rozgotowały. Łyżką cedzakową wykładać na talerz. Tłuszcz z cebulą podgrzać, polać nim kluski.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.