
Przepisy: Kuchnia polska
Kluski śląskie z nadzieniem.
- średnie
 - powyżej 60 min
 
Pora dania: obiad
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, mięso i podroby,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: zmodelewski
 - 
                       				   		
 
Składniki:
						Składniki:
Kluski:
• 1 kg ziemniaków ugotowanych ziemniaków
• Niecała szklanka mąki ziemniaczanej
• Sól
• 2 cebule
• Tłuszcz
Nadzienie:
• 10 dag pasztetu
• 25 dag szynki
• Kotlet schabowy
• 2 udka
• Cebula
• Sól, pieprz
				
				
				
			Kluski:
• 1 kg ziemniaków ugotowanych ziemniaków
• Niecała szklanka mąki ziemniaczanej
• Sól
• 2 cebule
• Tłuszcz
Nadzienie:
• 10 dag pasztetu
• 25 dag szynki
• Kotlet schabowy
• 2 udka
• Cebula
• Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
			•	Nadzienie: szynkę, pasztet, kotlet, mięso z udek i cebulę zemleć. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
• Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię, dodać tłuszcz i podgrzewać, aż cebula się zeszkli.
• Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę i sól. Zagnieść ciasto.
• Nabierać dłońmi porcje ciasta, rozpłaszczać, nakładać łyżeczką porcję nadzienia. Formować okrągłe kluski o nieco mniejsze od wielkości orzecha włoskiego.
• Kłaść na osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 1/2 minuty. Uważać, żeby się nie rozgotowały. Łyżką cedzakową wykładać na talerz. Tłuszcz z cebulą podgrzać, polać nim kluski.
		
		
		
	• Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię, dodać tłuszcz i podgrzewać, aż cebula się zeszkli.
• Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę i sól. Zagnieść ciasto.
• Nabierać dłońmi porcje ciasta, rozpłaszczać, nakładać łyżeczką porcję nadzienia. Formować okrągłe kluski o nieco mniejsze od wielkości orzecha włoskiego.
• Kłaść na osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 1/2 minuty. Uważać, żeby się nie rozgotowały. Łyżką cedzakową wykładać na talerz. Tłuszcz z cebulą podgrzać, polać nim kluski.









 zaloguj się przez Facebook

		








							
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.