Przepisy: Kuchnia polska
Kompot z suszu
- średnie
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia dworska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: owoce
Okazje: Boże Narodzenie
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: janmega
-
Składniki:
około 1/2 kg suszonych jabłek
około 1/2 kg suszonych gruszek (najlepiej małych ulęgałek)
około 1/2 kg suszonych śliwek z pestkami
cukier
woda
około 1/2 kg suszonych gruszek (najlepiej małych ulęgałek)
około 1/2 kg suszonych śliwek z pestkami
cukier
woda
Sposób przygotowania:
Suszone owoce włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posłodzić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut i odstawić do ostygnięcia. Kompot najlepiej podawać jako napój lub zupę z lanymi kluskami albo ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.