Przepisy: Kuchnia polska
Krewetki na grilowanym ananasie
- łatwe
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: ryby i owoce morza
Sposób przygotowania: smażone, z grilla,
- Autor: Zuch
-
Składniki:
16-20 dużych krewetek (rozmiar 18-20) na plaster świeżego ananasa (1 cm grubości),
Odrobina cherry,
Świeża kolendra,
Swieża pietruszka,
Oliwa,
Masło,
Sól czarna cypryjska,
Czosnek.
Odrobina cherry,
Świeża kolendra,
Swieża pietruszka,
Oliwa,
Masło,
Sól czarna cypryjska,
Czosnek.
Sposób przygotowania:
Krewetki natrzeć czosnkiem (zmiażdżonym) i świeżą kolendrą , skropić cherry i pozostawić na 2-3 godziny.
Świeżego ananasa pokroić na plastry (0, 8 mm – 1 cm), obtoczyć każdy (z umiarem) w kolendrze i wrzucić na bardzo rozgrzane sklarowane masło pół na pół z oliwą.
Na drugą patelnię na bardzo rozgrzane sklarowane masło pół na pół z oliwą wrzucamy krewetki i je opiekamy. Po czym opieczone przerzucamy na ananasy, i wszystko posypujemy cypryjską czarną solą, chwilę razem smażymy, żeby przeszły sobą smaki z obu patelni.
Na talerzu posypać kolendrą zmieszaną z pietruszką.
Świeżego ananasa pokroić na plastry (0, 8 mm – 1 cm), obtoczyć każdy (z umiarem) w kolendrze i wrzucić na bardzo rozgrzane sklarowane masło pół na pół z oliwą.
Na drugą patelnię na bardzo rozgrzane sklarowane masło pół na pół z oliwą wrzucamy krewetki i je opiekamy. Po czym opieczone przerzucamy na ananasy, i wszystko posypujemy cypryjską czarną solą, chwilę razem smażymy, żeby przeszły sobą smaki z obu patelni.
Na talerzu posypać kolendrą zmieszaną z pietruszką.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.