KUTIA

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Region: Lubelszczyzna

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: inne

Okazje: Boże Narodzenie

Sposób przygotowania: inne


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

1 szklanka pszenicy (bez łusek)
1 szklanka maku niebieskiego
1/2 szklanki płynnego miodu
10 dag orzechów włoskich
ok. 1 laski wanilii
bakalie według uznania, np. rodzynki, migdały, 4 daktyle, 4 figi.

Sposób przygotowania:

Pszenicę wypłukać, namoczyć w zimnej wodzie na noc aby zmiękła. Następnego dnia zalać wrzątkiem i gotować około 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Ziarna powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Ugotowaną pszenicę odcedzić i wystudzić.
Mak wypłukać i zalać wrzącą wodą, zagotować. Odstawić na kilka godzin.
Odcedzony i osączony mak należy zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z użyciem sitka o drobnych oczkach.
Rodzynki wypłukać i zalać ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut. Dokładnie osączyć.
Orzechy lekko podprażone, posiekać. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Posiekać.
Daktyle i figi, pokroić w paseczki. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wybierz ziarenka. Dodać miód, rodzynki.
Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do salaterki, przykryć i odstawić do lodówki.
Kutię można przyrządzić na kilka dni przed dniem wigilijnym.
Smacznego

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012