Przepisy: Kuchnia polska
KUTIA
- łatwe
- powyżej 60 min
Region: Lubelszczyzna
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: inne
Okazje: Boże Narodzenie
Sposób przygotowania: inne
- Autor: annat
-
Składniki:
1 szklanka maku niebieskiego
1/2 szklanki płynnego miodu
10 dag orzechów włoskich
ok. 1 laski wanilii
bakalie według uznania, np. rodzynki, migdały, 4 daktyle, 4 figi.
Sposób przygotowania:
Mak wypłukać i zalać wrzącą wodą, zagotować. Odstawić na kilka godzin.
Odcedzony i osączony mak należy zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z użyciem sitka o drobnych oczkach.
Rodzynki wypłukać i zalać ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut. Dokładnie osączyć.
Orzechy lekko podprażone, posiekać. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Posiekać.
Daktyle i figi, pokroić w paseczki. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wybierz ziarenka. Dodać miód, rodzynki.
Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do salaterki, przykryć i odstawić do lodówki.
Kutię można przyrządzić na kilka dni przed dniem wigilijnym.
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.