Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

leniwe

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony,

Sposób przygotowania: gotowane , smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

500g półtłustego twarogu
2 jaja
1 szkl. mąki
szczypta soli
łyżka cukru

2l osolonej wody do gotowania

Sposób przygotowania:

Sa tacy którzy dodają do leniwych gotowane ziemniaki ale ja się upieram przy samym serze...klasyka górą!!
Ser należy przetrzeć przez sito lub dokładnie rozgnieść widelcem, połączyć z żółtkami, mąką, solą i cukrem. Na koniec ubić białka i połączyć z masą.
Ciasto może się trochę kleić ale to nie szkodzi
Uformuj z niego wałki o średnicy ok 1cm. i spłaszcz je trochę. Ostrym nożem krój wałki pod kątem co 2-3cm (jak kopytka)
Leniwe zaraz po przygotowaniu należy ugotować w osolonym wrzątku, jeżeli będą za długo czekać rozmiękną...
Powinno się je gotować partiami po ok 3 min licząc od wypłynięcia.
Ugotowane można podawać z masłem i cukrem lub odstawić do późniejszego użycia i odsmażyć na maśle. Ja najbardziej lubię takie właśnie odsmażane....
Do masła dodaję brązowy cukier robiąc w ten sposób karmel, dodaję do tego drobno pokrojone orzechy i obtaczam w tym pierogi....niebo w gębie:)
połączenie różnych konsystencji i smaków...ummmmmm
Leniwe świetnie też nadają się do mrożenia. Należy tylko pamiętać żeby najpierw zamrozić ja na tacy tak żeby się nie posklejały a dopiero po wstępnym zmrożeniu poprzekładać do woreczków. Mrozić można przed i po gotowaniu, ja osobiście wolę mrozić przed :)

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012