Przepisy: Kuchnia polska
leniwe
- łatwe
- do 30 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: lunch, podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony,
Sposób przygotowania: gotowane , smażone,
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
500g półtłustego twarogu
2 jaja
1 szkl. mąki
szczypta soli
łyżka cukru
2l osolonej wody do gotowania
2 jaja
1 szkl. mąki
szczypta soli
łyżka cukru
2l osolonej wody do gotowania
Sposób przygotowania:
Sa tacy którzy dodają do leniwych gotowane ziemniaki ale ja się upieram przy samym serze...klasyka górą!!
Ser należy przetrzeć przez sito lub dokładnie rozgnieść widelcem, połączyć z żółtkami, mąką, solą i cukrem. Na koniec ubić białka i połączyć z masą.
Ciasto może się trochę kleić ale to nie szkodzi
Uformuj z niego wałki o średnicy ok 1cm. i spłaszcz je trochę. Ostrym nożem krój wałki pod kątem co 2-3cm (jak kopytka)
Leniwe zaraz po przygotowaniu należy ugotować w osolonym wrzątku, jeżeli będą za długo czekać rozmiękną...
Powinno się je gotować partiami po ok 3 min licząc od wypłynięcia.
Ugotowane można podawać z masłem i cukrem lub odstawić do późniejszego użycia i odsmażyć na maśle. Ja najbardziej lubię takie właśnie odsmażane....
Do masła dodaję brązowy cukier robiąc w ten sposób karmel, dodaję do tego drobno pokrojone orzechy i obtaczam w tym pierogi....niebo w gębie:)
połączenie różnych konsystencji i smaków...ummmmmm
Leniwe świetnie też nadają się do mrożenia. Należy tylko pamiętać żeby najpierw zamrozić ja na tacy tak żeby się nie posklejały a dopiero po wstępnym zmrożeniu poprzekładać do woreczków. Mrozić można przed i po gotowaniu, ja osobiście wolę mrozić przed :)
Ser należy przetrzeć przez sito lub dokładnie rozgnieść widelcem, połączyć z żółtkami, mąką, solą i cukrem. Na koniec ubić białka i połączyć z masą.
Ciasto może się trochę kleić ale to nie szkodzi
Uformuj z niego wałki o średnicy ok 1cm. i spłaszcz je trochę. Ostrym nożem krój wałki pod kątem co 2-3cm (jak kopytka)
Leniwe zaraz po przygotowaniu należy ugotować w osolonym wrzątku, jeżeli będą za długo czekać rozmiękną...
Powinno się je gotować partiami po ok 3 min licząc od wypłynięcia.
Ugotowane można podawać z masłem i cukrem lub odstawić do późniejszego użycia i odsmażyć na maśle. Ja najbardziej lubię takie właśnie odsmażane....
Do masła dodaję brązowy cukier robiąc w ten sposób karmel, dodaję do tego drobno pokrojone orzechy i obtaczam w tym pierogi....niebo w gębie:)
połączenie różnych konsystencji i smaków...ummmmmm
Leniwe świetnie też nadają się do mrożenia. Należy tylko pamiętać żeby najpierw zamrozić ja na tacy tak żeby się nie posklejały a dopiero po wstępnym zmrożeniu poprzekładać do woreczków. Mrozić można przed i po gotowaniu, ja osobiście wolę mrozić przed :)
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.