Przepisy: Kuchnia polska
Lody truskawkowe
- łatwe
- do 30 min
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 i więcej
- Autor: terenia
-
Składniki:
Ok. 150-200 g truskawek
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
300ml śmietany kremówki
Szczypta soli
Łyżeczka masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
300ml śmietany kremówki
Szczypta soli
Łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Truskawki umyj , osusz i dokładnie odszypułkuj. Pokrój na ćwiartki i podsmaż na rozgrzanym maśle, ostudź.
Oddziel białka od żółtek, białka ubij ze szczyptą soli, dodaj połowę cukru i dalej ubijaj aż piana będzie sztywna.
W drugiej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem na białą masę.
W kolejnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę. Dodaj ubite wcześniej masy, ostudzone truskawki i dokładnie wymieszaj. Przelej do pojemników i wstaw do zamrażalnika na około 4-5 godzin.
Wyjmij kilka minut przed podaniem aby lekko dały się wyjmować łyżką.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.