Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Mini serniczki z aromatycznym sosem wiśniowym

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony, owoce,

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, Sylwester,

Sposób przygotowania: gotowane , pieczone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Czekoladowy spód

90 g mąki pszennej
140 g gorzkiej czekolady
3 szt jajka
100 g masła
180 g cukru

Masa serowa i sos wiśniowy

70 dkg zmielonego twarogu
3 szt jajka
115 g cukru kryształu
pół laski wanilii
30 dkg wiśni (świeże lub mrożone)
30 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:



Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy przestygniętą czekoladę, a na koniec mąkę. Wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową wlewamy do połowy foremek na muffinki.


Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, cukrem oraz ziarenkami wydrążonymi z połowy laski wanilii. Masę serową kładziemy na masę czekoladową. Muffinki pieczemy w 160 stopniach przez ok 15-20 min.

Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Płyn po woli wlewamy do wiśni i szybko mieszamy. Całość należy zagotować.


Ostudzone muffinki polewamy sosem wiśniowym.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012