Przepisy: Kuchnia polska
Mini serniczki z aromatycznym sosem wiśniowym
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony, owoce,
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, Sylwester,
Sposób przygotowania: gotowane , pieczone,
- Autor: edyta_bracka
-
Składniki:
Czekoladowy spód
90 g mąki pszennej
140 g gorzkiej czekolady
3 szt jajka
100 g masła
180 g cukru
Masa serowa i sos wiśniowy
70 dkg zmielonego twarogu
3 szt jajka
115 g cukru kryształu
pół laski wanilii
30 dkg wiśni (świeże lub mrożone)
30 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
90 g mąki pszennej
140 g gorzkiej czekolady
3 szt jajka
100 g masła
180 g cukru
Masa serowa i sos wiśniowy
70 dkg zmielonego twarogu
3 szt jajka
115 g cukru kryształu
pół laski wanilii
30 dkg wiśni (świeże lub mrożone)
30 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy przestygniętą czekoladę, a na koniec mąkę. Wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową wlewamy do połowy foremek na muffinki.
Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, cukrem oraz ziarenkami wydrążonymi z połowy laski wanilii. Masę serową kładziemy na masę czekoladową. Muffinki pieczemy w 160 stopniach przez ok 15-20 min.
Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Płyn po woli wlewamy do wiśni i szybko mieszamy. Całość należy zagotować.
Ostudzone muffinki polewamy sosem wiśniowym.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.