Mleko kokosowe – domowe

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: bezglutenowa


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

(na 1 litr mleka)

1 szklanka wiórków kokosowych
4 szklanki wody
gaza (20x20cm)

Sposób przygotowania:

Wiórki wsypać do rondla i zalać jedną szklanką ciepłej wody. Przykryć i zostawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień zalać je 3 szklankami wrzątku i dokładnie zmiksować.
Na garnku ułożyć sitko, a na nim gazę. Przelać wiórki wraz z wytworzonym mlekiem przez sitko. Gazę złapać na czterech rogach tworząc woreczek i dokładnie wycisnąć z pozostałego w wiórkach mleka.
Mleko przelać do butelki i przechowywać w lodówce. Najlepiej zużyć je w ciągu 4-5 dni.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012