Przepisy: Kuchnia polska
Mleko kokosowe – domowe
- łatwe
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: bezglutenowa
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
(na 1 litr mleka)
1 szklanka wiórków kokosowych
4 szklanki wody
gaza (20x20cm)
1 szklanka wiórków kokosowych
4 szklanki wody
gaza (20x20cm)
Sposób przygotowania:
Wiórki wsypać do rondla i zalać jedną szklanką ciepłej wody. Przykryć i zostawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień zalać je 3 szklankami wrzątku i dokładnie zmiksować.
Na garnku ułożyć sitko, a na nim gazę. Przelać wiórki wraz z wytworzonym mlekiem przez sitko. Gazę złapać na czterech rogach tworząc woreczek i dokładnie wycisnąć z pozostałego w wiórkach mleka.
Mleko przelać do butelki i przechowywać w lodówce. Najlepiej zużyć je w ciągu 4-5 dni.
Na garnku ułożyć sitko, a na nim gazę. Przelać wiórki wraz z wytworzonym mlekiem przez sitko. Gazę złapać na czterech rogach tworząc woreczek i dokładnie wycisnąć z pozostałego w wiórkach mleka.
Mleko przelać do butelki i przechowywać w lodówce. Najlepiej zużyć je w ciągu 4-5 dni.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.