Przepisy: Kuchnia polska
Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady i miętą
- łatwe
- do 30 min
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 i więcej
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
(14 muffin)
150g czekolady dobrej jakości
100g masła + do natłuszczenia formy
140g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50g cukru pudru
3 jajka
½ laski wanilii
1 łyżeczka liści mięty
1/3 szklanki kefiru
150g czekolady dobrej jakości
100g masła + do natłuszczenia formy
140g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50g cukru pudru
3 jajka
½ laski wanilii
1 łyżeczka liści mięty
1/3 szklanki kefiru
Sposób przygotowania:
Piekarnik na 180°C.
Listki mięty zmiksować z jedną łyżeczką cukru pudru. Formę natłuścić. W kąpieli wodnej rozpuścić 100g czekolady z masłem. 50g czekolady pokroić w drobną kostkę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydłubać ziarenka. No, teraz już wszystkie składniki gotowe.
W misce ubić jajka z cukrem pudrem. Dodać mąkę, sodę, ziarenka wanilii, zmiksowaną miętę i kefir. Wymieszać. Stopniowo dolewać rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając.
Masą wypełnić zagłębienia w formie do muffinek. Wlewamy masę do ¾ wysokości, ciasto bardzo rośnie w czasie pieczenia. Na wierzchu każdego ciastka ułożyć kilka kawałków pokrojonej czekolady, delikatnie dociskając.
Wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Wyjąć formę i poczekać aż trochę przestygnie. Ostrożnie wyjąć muffiny i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia.
Listki mięty zmiksować z jedną łyżeczką cukru pudru. Formę natłuścić. W kąpieli wodnej rozpuścić 100g czekolady z masłem. 50g czekolady pokroić w drobną kostkę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydłubać ziarenka. No, teraz już wszystkie składniki gotowe.
W misce ubić jajka z cukrem pudrem. Dodać mąkę, sodę, ziarenka wanilii, zmiksowaną miętę i kefir. Wymieszać. Stopniowo dolewać rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając.
Masą wypełnić zagłębienia w formie do muffinek. Wlewamy masę do ¾ wysokości, ciasto bardzo rośnie w czasie pieczenia. Na wierzchu każdego ciastka ułożyć kilka kawałków pokrojonej czekolady, delikatnie dociskając.
Wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Wyjąć formę i poczekać aż trochę przestygnie. Ostrożnie wyjąć muffiny i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.