Przepisy: Kuchnia polska
Nalewka Pigwówka
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: owoce, inne,
Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny,
Sposób przygotowania: inne
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
2kg dojrzałych owoców pigwy
10 goździków
pół laski wanilii
2cm. kory cynamonu
200g. miodu
2szkl spirytusu (o,5l.)
1l wódki
10 goździków
pół laski wanilii
2cm. kory cynamonu
200g. miodu
2szkl spirytusu (o,5l.)
1l wódki
Sposób przygotowania:
owoce przekroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć w dużym słoju. Dodać wanilię, goździki i cynamon. Zalać wódką wymieszaną ze spirytusem i odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące.
Po tym czasie zlać do innego słoja nalew spirytusowy a owoce zasypać cukrem, dodać jeszcze miód i trzymać aż się rozpuści. Słojem należy od czasu do czasu potrząsać....
Powstały syrop zlać i połączyć z nalewem spirytusowym. Przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej pół roku!!
Po tym czasie zlać do innego słoja nalew spirytusowy a owoce zasypać cukrem, dodać jeszcze miód i trzymać aż się rozpuści. Słojem należy od czasu do czasu potrząsać....
Powstały syrop zlać i połączyć z nalewem spirytusowym. Przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej pół roku!!
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.