Nalewka Pigwówka

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: owoce, inne,

Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny,

Sposób przygotowania: inne


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

2kg dojrzałych owoców pigwy
10 goździków
pół laski wanilii
2cm. kory cynamonu
200g. miodu
2szkl spirytusu (o,5l.)
1l wódki

Sposób przygotowania:

owoce przekroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć w dużym słoju. Dodać wanilię, goździki i cynamon. Zalać wódką wymieszaną ze spirytusem i odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące.
Po tym czasie zlać do innego słoja nalew spirytusowy a owoce zasypać cukrem, dodać jeszcze miód i trzymać aż się rozpuści. Słojem należy od czasu do czasu potrząsać....
Powstały syrop zlać i połączyć z nalewem spirytusowym. Przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej pół roku!!

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012