Przepisy: Kuchnia polska
Panna cotta z tapioką
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 2 osoby
Dieta: bezglutenowa
Głowne składniki: inne
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
3 łyżki tapioki w perełkach
1 szklanka mleka sojowego
400ml mleka kokosowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka agar-agar (zamiennik żelatyny)
Dodatki:
konfitura z wiśni (użyłam domowej bez cukru)
2 czubate łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki wody
1 łyżka płatków migdałów
kilka listków mięty
papier do pieczenia
1 szklanka mleka sojowego
400ml mleka kokosowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka agar-agar (zamiennik żelatyny)
Dodatki:
konfitura z wiśni (użyłam domowej bez cukru)
2 czubate łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki wody
1 łyżka płatków migdałów
kilka listków mięty
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Perełki tapioki namoczyć przez 3 godziny w mleku sojowym. Potem gotować, prawie bez przerwy mieszając, z mlekiem kokosowym aż stanie się przezroczysta. Dodać agar i cukier trzcinowy, cały czas mieszając gotować jeszcze kilka minut. Przełożyć do misek przepłukanych zimną wodą. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
W tym czasie przygotować dekorację. Na patelnię wrzucić cukier trzcinowy i zalać go wodą. Gotować tak długo aż cukier zacznie się karmelizować. Z trzcinowym cukrem jest trudniej, ponieważ nie widać kiedy zmienia kolor i zaczyna się karmelizacja. Ale na średnim ogniu powinno to zająć około 10 minut. Na papier do pieczenia wyłożyć w kilku miejscach płatki migdałów. Zalać je karmelem i pozostawić do ostygnięcia. Karmel z cukru trzcinowego dłużej zasycha, można więc włożyć go do lodówki, żeby przyspieszyć proces.
Po wyjęciu z lodówki deserów, wstawić je na chwilę (kilka sekund) do bardzo ciepłej wody, żeby zawartość łatwiej wysuwała się z foremek. Wyłożyć deser na talerzyki, udekorować ozdobami z karmelu i miętą. Podawać z konfiturą.
W tym czasie przygotować dekorację. Na patelnię wrzucić cukier trzcinowy i zalać go wodą. Gotować tak długo aż cukier zacznie się karmelizować. Z trzcinowym cukrem jest trudniej, ponieważ nie widać kiedy zmienia kolor i zaczyna się karmelizacja. Ale na średnim ogniu powinno to zająć około 10 minut. Na papier do pieczenia wyłożyć w kilku miejscach płatki migdałów. Zalać je karmelem i pozostawić do ostygnięcia. Karmel z cukru trzcinowego dłużej zasycha, można więc włożyć go do lodówki, żeby przyspieszyć proces.
Po wyjęciu z lodówki deserów, wstawić je na chwilę (kilka sekund) do bardzo ciepłej wody, żeby zawartość łatwiej wysuwała się z foremek. Wyłożyć deser na talerzyki, udekorować ozdobami z karmelu i miętą. Podawać z konfiturą.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.