Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Panna cotta z tapioką

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: bezglutenowa

Głowne składniki: inne

Okazje: przyjęcie , urodziny,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

3 łyżki tapioki w perełkach
1 szklanka mleka sojowego
400ml mleka kokosowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka agar-agar (zamiennik żelatyny)

Dodatki:
konfitura z wiśni (użyłam domowej bez cukru)
2 czubate łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki wody
1 łyżka płatków migdałów
kilka listków mięty
papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Perełki tapioki namoczyć przez 3 godziny w mleku sojowym. Potem gotować, prawie bez przerwy mieszając, z mlekiem kokosowym aż stanie się przezroczysta. Dodać agar i cukier trzcinowy, cały czas mieszając gotować jeszcze kilka minut. Przełożyć do misek przepłukanych zimną wodą. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
W tym czasie przygotować dekorację. Na patelnię wrzucić cukier trzcinowy i zalać go wodą. Gotować tak długo aż cukier zacznie się karmelizować. Z trzcinowym cukrem jest trudniej, ponieważ nie widać kiedy zmienia kolor i zaczyna się karmelizacja. Ale na średnim ogniu powinno to zająć około 10 minut. Na papier do pieczenia wyłożyć w kilku miejscach płatki migdałów. Zalać je karmelem i pozostawić do ostygnięcia. Karmel z cukru trzcinowego dłużej zasycha, można więc włożyć go do lodówki, żeby przyspieszyć proces.
Po wyjęciu z lodówki deserów, wstawić je na chwilę (kilka sekund) do bardzo ciepłej wody, żeby zawartość łatwiej wysuwała się z foremek. Wyłożyć deser na talerzyki, udekorować ozdobami z karmelu i miętą. Podawać z konfiturą.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012