Przepisy: Kuchnia polska
Parmezanowe miseczki
- średnie
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 2 osoby
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
(na 3 miseczki)
150 g parmezanu
150 g tuńczyka w oliwie
6 czarnych oliwek
6 winogron
3 listki szałwii
150 g parmezanu
150 g tuńczyka w oliwie
6 czarnych oliwek
6 winogron
3 listki szałwii
Sposób przygotowania:
Piekarnik na 180°C z funkcją grill lub grzanie od góry i od dołu.
Parmezan zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Na blasze uformować z sera trzy kółka. Nie powinny być zbyt grube, ale też nie mogą być „firankowe”. Moje zrobiłam na około 4 mm grubości. Wstawić do piekarnika dosłownie na kilka minut. Kiedy tylko ser zacznie się topić i łączyć wyjąć blachę.
Przygotować formę na muffiny lub trzy małe miseczki, filiżanki. Delikatnie nożem podważyć kółka z parmezanu i przenieść do wgłębień w formie lub do filiżanek. Ostrożnie naciskając na środek wsunąć krążki we wgłębienia i pozostawić aż wystygną i stwardnieją.
Winogrona pokroić na ćwiartki, oliwki w plasterki. Tuńczyka podzielić na mniejsze porcje. Rozdzielić wszystkie składniki do miseczek z parmezanu, udekorować szałwią i podawać.
Parmezan zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Na blasze uformować z sera trzy kółka. Nie powinny być zbyt grube, ale też nie mogą być „firankowe”. Moje zrobiłam na około 4 mm grubości. Wstawić do piekarnika dosłownie na kilka minut. Kiedy tylko ser zacznie się topić i łączyć wyjąć blachę.
Przygotować formę na muffiny lub trzy małe miseczki, filiżanki. Delikatnie nożem podważyć kółka z parmezanu i przenieść do wgłębień w formie lub do filiżanek. Ostrożnie naciskając na środek wsunąć krążki we wgłębienia i pozostawić aż wystygną i stwardnieją.
Winogrona pokroić na ćwiartki, oliwki w plasterki. Tuńczyka podzielić na mniejsze porcje. Rozdzielić wszystkie składniki do miseczek z parmezanu, udekorować szałwią i podawać.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.