Przepisy: Kuchnia polska
Pasztet z białymi truflami
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: drogie
Pora dania: śniadanie, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
0,5kg wieprzowiny z szynki
0,5kg boczku
0,5 żołądków drobiowych
0,5kg serc drobiowych
0,5kg wątróbki drobiowej
4 liście laurowe
½ łyżeczki ziela angielskiego
½ łyżki imbir
½ łyżki gałka muszkatołowa
sól
czerstwa bułka
160g białych trufli (trufle przywiozłam w dużych ilościach rok temu z Chorwacji, ale wiem że u nas też są do dostania w niektórych sklepach)
mleko
0,5kg boczku
0,5 żołądków drobiowych
0,5kg serc drobiowych
0,5kg wątróbki drobiowej
4 liście laurowe
½ łyżeczki ziela angielskiego
½ łyżki imbir
½ łyżki gałka muszkatołowa
sól
czerstwa bułka
160g białych trufli (trufle przywiozłam w dużych ilościach rok temu z Chorwacji, ale wiem że u nas też są do dostania w niektórych sklepach)
mleko
Sposób przygotowania:
Pieczenie pasztetów to tradycja w domu, a od pewnego czasu tradycją stało się dodawanie do nich trufli. Pasztet ma dzięki temu niesamowity smak, a jak pachnie! Niebo w gębie.
Wieprzowinę, boczek, żołądki i serca wrzucam do garnka, wody ma być tyle, żeby wszystko przykryła, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, 1/2 łyżki imbiru, gałkę - też około 1/2 łyżki, sól i gotuję przez jakieś dwie godziny. W tym czasie wątróbka się moczy w mleku.
Kiedy mięso jest miękkie, odcedzam, ale wywar zostawiam i w nim namaczam bułkę. Mięso z bułką i wątróbką przepuszczam przez maszynkę trzy razy, dodaję trufle i dokładnie mieszam. Piekarnik na 180°C. Masę pasztetową przekładam do foremek, wyłożonych papierem do pieczenia - podane składniki wystarczają na 4-5 foremek. Wstawiam do piekarnika i piekę około 2 godziny, ale sprawdzam patyczkiem, tak jak ciasto, czy już jest gotowe. Po wyjęciu patyczek ma być suchy. Trzeba uważać, żeby pasztetu nie przesuszyć.
Wieprzowinę, boczek, żołądki i serca wrzucam do garnka, wody ma być tyle, żeby wszystko przykryła, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, 1/2 łyżki imbiru, gałkę - też około 1/2 łyżki, sól i gotuję przez jakieś dwie godziny. W tym czasie wątróbka się moczy w mleku.
Kiedy mięso jest miękkie, odcedzam, ale wywar zostawiam i w nim namaczam bułkę. Mięso z bułką i wątróbką przepuszczam przez maszynkę trzy razy, dodaję trufle i dokładnie mieszam. Piekarnik na 180°C. Masę pasztetową przekładam do foremek, wyłożonych papierem do pieczenia - podane składniki wystarczają na 4-5 foremek. Wstawiam do piekarnika i piekę około 2 godziny, ale sprawdzam patyczkiem, tak jak ciasto, czy już jest gotowe. Po wyjęciu patyczek ma być suchy. Trzeba uważać, żeby pasztetu nie przesuszyć.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.