
Przepisy: Kuchnia polska
Pasztet z białymi truflami
- średnie
 - powyżej 60 min
 
Koszt przygotowania: drogie
Pora dania: śniadanie, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: BibliaSmakow
 - 
                       				   		
 
Składniki:
						0,5kg wieprzowiny z szynki
0,5kg boczku
0,5 żołądków drobiowych
0,5kg serc drobiowych
0,5kg wątróbki drobiowej
4 liście laurowe
½ łyżeczki ziela angielskiego
½ łyżki imbir
½ łyżki gałka muszkatołowa
sól
czerstwa bułka
160g białych trufli (trufle przywiozłam w dużych ilościach rok temu z Chorwacji, ale wiem że u nas też są do dostania w niektórych sklepach)
mleko
				
				
			0,5kg boczku
0,5 żołądków drobiowych
0,5kg serc drobiowych
0,5kg wątróbki drobiowej
4 liście laurowe
½ łyżeczki ziela angielskiego
½ łyżki imbir
½ łyżki gałka muszkatołowa
sól
czerstwa bułka
160g białych trufli (trufle przywiozłam w dużych ilościach rok temu z Chorwacji, ale wiem że u nas też są do dostania w niektórych sklepach)
mleko
Sposób przygotowania:
			Pieczenie pasztetów to tradycja w domu, a od pewnego czasu tradycją stało się dodawanie do nich trufli. Pasztet ma dzięki temu niesamowity smak, a jak pachnie! Niebo w gębie.
Wieprzowinę, boczek, żołądki i serca wrzucam do garnka, wody ma być tyle, żeby wszystko przykryła, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, 1/2 łyżki imbiru, gałkę - też około 1/2 łyżki, sól i gotuję przez jakieś dwie godziny. W tym czasie wątróbka się moczy w mleku.
 
Kiedy mięso jest miękkie, odcedzam, ale wywar zostawiam i w nim namaczam bułkę. Mięso z bułką i wątróbką przepuszczam przez maszynkę trzy razy, dodaję trufle i dokładnie mieszam. Piekarnik na 180°C. Masę pasztetową przekładam do foremek, wyłożonych papierem do pieczenia - podane składniki wystarczają na 4-5 foremek. Wstawiam do piekarnika i piekę około 2 godziny, ale sprawdzam patyczkiem, tak jak ciasto, czy już jest gotowe. Po wyjęciu patyczek ma być suchy. Trzeba uważać, żeby pasztetu nie przesuszyć.
		
		
	Wieprzowinę, boczek, żołądki i serca wrzucam do garnka, wody ma być tyle, żeby wszystko przykryła, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, 1/2 łyżki imbiru, gałkę - też około 1/2 łyżki, sól i gotuję przez jakieś dwie godziny. W tym czasie wątróbka się moczy w mleku.
Kiedy mięso jest miękkie, odcedzam, ale wywar zostawiam i w nim namaczam bułkę. Mięso z bułką i wątróbką przepuszczam przez maszynkę trzy razy, dodaję trufle i dokładnie mieszam. Piekarnik na 180°C. Masę pasztetową przekładam do foremek, wyłożonych papierem do pieczenia - podane składniki wystarczają na 4-5 foremek. Wstawiam do piekarnika i piekę około 2 godziny, ale sprawdzam patyczkiem, tak jak ciasto, czy już jest gotowe. Po wyjęciu patyczek ma być suchy. Trzeba uważać, żeby pasztetu nie przesuszyć.









 zaloguj się przez Facebook

		








							
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.