Przepisy: Kuchnia polska
Pieczone gołąbki
- średnie
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
Główka kapusty
1kg mięsa
2 jaja
sól
pieprz
1 spora cebula drobno pokrojona
zioła - mogą być suszone np. majeranek, oregano. Ja używam w miarę możliwości świeżych.
Namoczona w mleku bułka
1/2 szkl. ugotowanego al'dente ryżu
szklanka rosołu
łyżka koncentratu pomidorowego lub przecieru
1kg mięsa
2 jaja
sól
pieprz
1 spora cebula drobno pokrojona
zioła - mogą być suszone np. majeranek, oregano. Ja używam w miarę możliwości świeżych.
Namoczona w mleku bułka
1/2 szkl. ugotowanego al'dente ryżu
szklanka rosołu
łyżka koncentratu pomidorowego lub przecieru
Sposób przygotowania:
Należy przygotować wystarczająco duży garnek żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty. Zalewamy wodą kapustę i gotujemy przez kilka- kilkanaście minut.
Zblanszowane liście są elastyczniejsze i łatwiej się je zdejmuje z główki. Z liści wycinamy zgrubiałą część.
Mięso, przyprawy, zioła, jajka, bułkę i ryż mieszamy na jednolitą masę.
Dno brytfanki lub żeliwnego garnka wykładamy brzydszymi liśćmi kapusty.
Na środku każdego ładnego liścia kładziemy porcję farszu i zawijamy szczelnie. Gołąbki układamy w brytfance łączeniem do dołu, zalewamy rosołem z przecierem , na wierzch kładziemy jeszcze kilka liści, przykrywamy szczelnie i pieczemy ok 1h w 150*C
Zblanszowane liście są elastyczniejsze i łatwiej się je zdejmuje z główki. Z liści wycinamy zgrubiałą część.
Mięso, przyprawy, zioła, jajka, bułkę i ryż mieszamy na jednolitą masę.
Dno brytfanki lub żeliwnego garnka wykładamy brzydszymi liśćmi kapusty.
Na środku każdego ładnego liścia kładziemy porcję farszu i zawijamy szczelnie. Gołąbki układamy w brytfance łączeniem do dołu, zalewamy rosołem z przecierem , na wierzch kładziemy jeszcze kilka liści, przykrywamy szczelnie i pieczemy ok 1h w 150*C
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.