Przepisy: Kuchnia polska
PIERNIK Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY Z POLEWĄ Z SERKA TOPIONEGO
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Region: Małopolska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, owoce,
Okazje: piknik
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: ja_melia
-
Składniki:
200 g margaryny
1 szklanki cukru
3 jajka (żółtka i białka osobno)
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 łyżki zimnej wody
ok 200 g płynnego miodu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
50 g serka topionego śmietankowego
50 g masła
2 łyżki cukru pudru
4 kawałki gorzkiej czekolady
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka cukru waniliowego
posypka cukierkowa koolrowa (owocowa) i czarna (kakaowa).
Sposób przygotowania:
Dodawać
po 1 żółtku. Potem dodajemy miód, wodę i śmietankę. Miksujemy
całość kilka minut.
Do masy dodajemy mąką wymieszaną z kakao, sodą, proszkiem do
pieczenia,
cynamonem i przyprawą do piernika. Gorzką czekoladę lekko kroimy na
kawałki i wrzucamy do masy. Mieszamy. Na koniec ubijamy białka,
następnie przekładamy je delikatnie do masy i lekko mieszamy. Ciasto
wykładamy na 2 złączonych blaszkach, aby ciasto się nie przypaliło,
wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180
st.C. około 50 minut. Warto sprawdzać zapałką, czy ciasto jest już
gotowe, to efekt tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto nam przestygnie, przygotowujemy polewą.
POLEWA:
Do rondelka wkładamy serek topiony, masło i cuker waniliowy. Podgrzewamy
na małym ogniu, stale mieszając. Gdy mniej więcej się roztopi,
ściągamy z ognia i dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny, Całość
dokładnie miksujemy, aby rozpuścić pozostałe grudki. Gdy masa będzie
za gęsta, dodać odrobinę wody. Ciasto polewmy ciepłą masą i
posypujemy do dekoracji cukierami.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.