PIERNIK Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY Z POLEWĄ Z SERKA TOPIONEGO

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Region: Małopolska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, owoce,

Okazje: piknik

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

3 szklanki mąki
200 g margaryny
1 szklanki cukru
3 jajka (żółtka i białka osobno)
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 łyżki zimnej wody
ok 200 g płynnego miodu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
50 g serka topionego śmietankowego
50 g masła
2 łyżki cukru pudru
4 kawałki gorzkiej czekolady
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka cukru waniliowego
posypka cukierkowa koolrowa (owocowa) i czarna (kakaowa).


Sposób przygotowania:

Margarynę nieco miękką zmiksować w głębokim garnku z cukrem.
Dodawać
po 1 żółtku. Potem dodajemy miód, wodę i śmietankę. Miksujemy
całość kilka minut.
Do masy dodajemy mąką wymieszaną z kakao, sodą, proszkiem do
pieczenia,
cynamonem i przyprawą do piernika. Gorzką czekoladę lekko kroimy na
kawałki i wrzucamy do masy. Mieszamy. Na koniec ubijamy białka,
następnie przekładamy je delikatnie do masy i lekko mieszamy. Ciasto
wykładamy na 2 złączonych blaszkach, aby ciasto się nie przypaliło,
wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180
st.C. około 50 minut. Warto sprawdzać zapałką, czy ciasto jest już
gotowe, to efekt tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto nam przestygnie, przygotowujemy polewą.


POLEWA:
Do rondelka wkładamy serek topiony, masło i cuker waniliowy. Podgrzewamy
na małym ogniu, stale mieszając. Gdy mniej więcej się roztopi,
ściągamy z ognia i dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny, Całość
dokładnie miksujemy, aby rozpuścić pozostałe grudki. Gdy masa będzie
za gęsta, dodać odrobinę wody. Ciasto polewmy ciepłą masą i
posypujemy do dekoracji cukierami.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012