Przepisy: Kuchnia polska
Pierś z warzywami
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 2 osoby
Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,
Sposób przygotowania: smażone, duszone,
- Autor: mirekstr
-
Składniki:
Dwa pojedyncze filety z kurczaka
Kostka rosołowa pietruszka z lubczykiem
1 mała cebula
1 czerwona papryka
2 pomidory
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
Szczypta tymianku i rozmarynu
100ml bulionu
Sól, pieprz
Olej
Kostka rosołowa pietruszka z lubczykiem
1 mała cebula
1 czerwona papryka
2 pomidory
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
Szczypta tymianku i rozmarynu
100ml bulionu
Sól, pieprz
Olej
Sposób przygotowania:
Pierś umyj, osusz i rozbij tłuczkiem.
Kostkę rosołową rozgnieć i połącz z jedną łyżeczką oliwy. Powstałą w ten sposób papką posmaruj filety z obydwu stron a następnie przyrumień na patelni, na 2-3 łyżkach oleju. Zmniejsz płomień i smaż ok. 10 minut z każdej strony.
Cebulę i cukinię pokrój w kostkę, paprykę w paski a pomidora na małe kawałki.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
W rondlu rozgrzej 4 łyżki oliwy. Dodaj pokrojone warzywa, czosnek oraz po szczypcie tymianku i rozmarynu. Smaż ok. 10-15minut.
Podlej bulionem, dopraw solą i pieprzem i podduś ok. 5 minut.
Pierś podawaj z warzywami.
Kostkę rosołową rozgnieć i połącz z jedną łyżeczką oliwy. Powstałą w ten sposób papką posmaruj filety z obydwu stron a następnie przyrumień na patelni, na 2-3 łyżkach oleju. Zmniejsz płomień i smaż ok. 10 minut z każdej strony.
Cebulę i cukinię pokrój w kostkę, paprykę w paski a pomidora na małe kawałki.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
W rondlu rozgrzej 4 łyżki oliwy. Dodaj pokrojone warzywa, czosnek oraz po szczypcie tymianku i rozmarynu. Smaż ok. 10-15minut.
Podlej bulionem, dopraw solą i pieprzem i podduś ok. 5 minut.
Pierś podawaj z warzywami.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.