Przepisy: Kuchnia polska
Ptasie mleczko
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 osoby
- Autor: Kaczucha
-
Składniki:
100 g serka mascarpone
90g śmietany 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
ziarenka wanilii zeskrobane z 1/2 laski ( nie miałam, dodałam ekstraktu)
1 torebka cukru waniliowego
150 g czekolady
1 łyżka żelatyny
odrobina kwaskowatej konfitury
90g śmietany 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
ziarenka wanilii zeskrobane z 1/2 laski ( nie miałam, dodałam ekstraktu)
1 torebka cukru waniliowego
150 g czekolady
1 łyżka żelatyny
odrobina kwaskowatej konfitury
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki z zimną wodą, żeby napęczniala. Serek mascarpone mieszamy ze śmietanką, cukrami, wanilią i wstawiamy na mały ogień, mieszjąc, żeby masa całkowicie się rozpuściła. Dodajemy żelatynę, starannie wszystko razem mieszając do rozpuszczenia. Odstawiamy, żeby wystygło.
Rozpuszczamy czekoladę. Smarujemy pędzelkiem foremki, chłodzimy, powtarzamy czynność. Wypełniamy masą, możemy dodać po kropelce konfitury, wkładamy do lodówki, żeby zastygło. Zalewamy pozostałą czekoladą (płynną, ale zimną:)). Zostawiamy do zastygnięcia, delikatnie wyciągamy i gotowe!
Rozpuszczamy czekoladę. Smarujemy pędzelkiem foremki, chłodzimy, powtarzamy czynność. Wypełniamy masą, możemy dodać po kropelce konfitury, wkładamy do lodówki, żeby zastygło. Zalewamy pozostałą czekoladą (płynną, ale zimną:)). Zostawiamy do zastygnięcia, delikatnie wyciągamy i gotowe!
Komentarze
zuchna | 16-02-2013
Kaczucha | 16-02-2013
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.