
Przepisy: Kuchnia polska
Racuchy tradycyjne
- łatwe
 - do 30 min
 
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: wakacjetam
 - 
                       				   		
 
Składniki:
						2 jaja
2 szklanki mąki
0,5l. maślanki lub zsiadłego mleka
2 łyżki cukru
szczypta soli
0k 1 szklanka drobno pokrojonych owoców - tradycyjnie jabłka ale sprawdzają się też banany, gruszki i borówki
opcjonalnie dla tych co lubią 1 łyżeczka cynamonu i kilka kropli ekstraktu waniliowego
olej do smażenia
cukier puder do posypania lub syrop do polania
				
				
			2 szklanki mąki
0,5l. maślanki lub zsiadłego mleka
2 łyżki cukru
szczypta soli
0k 1 szklanka drobno pokrojonych owoców - tradycyjnie jabłka ale sprawdzają się też banany, gruszki i borówki
opcjonalnie dla tych co lubią 1 łyżeczka cynamonu i kilka kropli ekstraktu waniliowego
olej do smażenia
cukier puder do posypania lub syrop do polania
Sposób przygotowania:
			jajka należy rozdzielić.
Żółtka wymieszać z mąką, maślanką, cukrem i solą. Kiedy masa będzie gładka dodajemy owoce.
Białka ubijamy na sztywną pianę i jako ostatnie delikatnie mieszamy z wcześniej przygotowaną masą.
Teoretycznie czynnikiem spulchniającym jest maślanka i białek nie trzeba ubijać ale ja i tak zawsze to robię....pulchności nigdy za wiele!!
Na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oleju i smażymy racuchy partiami z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placuszki odsączamy na papierowych ręcznikach i podajemy posypane cukrem pudrem lub polane syropem
Smacznego:)
		
		
	Żółtka wymieszać z mąką, maślanką, cukrem i solą. Kiedy masa będzie gładka dodajemy owoce.
Białka ubijamy na sztywną pianę i jako ostatnie delikatnie mieszamy z wcześniej przygotowaną masą.
Teoretycznie czynnikiem spulchniającym jest maślanka i białek nie trzeba ubijać ale ja i tak zawsze to robię....pulchności nigdy za wiele!!
Na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oleju i smażymy racuchy partiami z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placuszki odsączamy na papierowych ręcznikach i podajemy posypane cukrem pudrem lub polane syropem
Smacznego:)









 zaloguj się przez Facebook



		








							
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.