Przepisy: Kuchnia polska
ROLADKA Z KURCZAKA FASEROWANA MORELAMI I ŚLIWKAMI NA SURÓWCE
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Region: Małopolska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: niskokaloryczna
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: ja_melia
-
Składniki:
• 2 duże piersi kurczaka
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Nadzienie:
• 60 g suszonych śliwek, pokrojonych
60 g moreli suszonych
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżeczka drobno startej skórki
• 4 płaskie łyżki bułki tartej
• 1 małe jajko, roztrzepane
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
pojedyncze piersi, następnie każdą nadkroić w najgrubszej części i
otworzyć jak książkę. Oprószyć solą z dwóch stron, lekko rozbić
tłuczkiem otrzymując trochę bardziej płaskie filety, mniej więcej
jednakowej grubości.
Wymieszać śliwki z tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny, bułką
tartą i jajkiem. Doprawić solą oraz pieprzem. Nadzienie rozłożyć w
środkowej części filetów, zwinąć ciasno w roladki i zabezpieczyć
wykałaczkami. Roladki zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 - 2
godziny, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z
oliwek i obsmażać roladki z każdej strony po około 2 minuty, aż się lekko zrumienią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do środkowej części piekarnika na 20 - 25 minut (mniejsze roladki piec krócej niż większe). W międzyczasie przygotować miodowy sos winegret bez dodatku czosnku. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek, zeszklić cebule, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez 1 minutę. SURÓWKA: 0,5 kg kapusty kwaszonej, 4 marchewki pietruszka oliwa lub olej 1 łyżka cukru Kapustę lekko odcisnąć z wody, marchew zetrzeć na małych oczkach, dodać wedle uznania pietruszki, wymieszać wszystko. Polać lekko oliwą i posypać cukrem. Znowu całość wymieszać.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.