Przepisy: Kuchnia polska
Sałatka łososiowa z kaparami.
- łatwe
- do 30 min
Pora dania: śniadanie
Głowne składniki: warzywa
- Autor: zmodelewski
-
Składniki:
Składniki:
• Opakowanie makaronu rurki
• Marchewka
• Jabłko
• 1 cebula ze szczypiorkiem
• 20 dag wędzonego łososia
• Koperek, szczypiorek
• 3 łyżki kaparów
• 3 łyżki oliwy
• Pieprz, sól
• 1 łyżka octu winnego
• 2 ząbki czosnku
• Opakowanie makaronu rurki
• Marchewka
• Jabłko
• 1 cebula ze szczypiorkiem
• 20 dag wędzonego łososia
• Koperek, szczypiorek
• 3 łyżki kaparów
• 3 łyżki oliwy
• Pieprz, sól
• 1 łyżka octu winnego
• 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Przygotowanie:
• Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia i wystudzenia.
• Marchewkę oczyść, opłucz starannie, osusz, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzuć do miski z pokrojonym w podłużnie kawałki jabłkiem. Opłukaną i osuszoną cebule pokrój w cienkie piórka, a szczypiorek w krążki. Dodaj do marchewki z jabłkiem.
• Plasterki wędzonego łososia podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do warzyw razem z wystudzonym makaronem. Umyj po kilka łodyg koperku i szczypiorku, posiekaj. Kapary osącz.
• Na sos utrzyj oliwę z octem winnym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. szczyptą cukru. Powstałym sosem skrop składniki sałatki. Posyp osaczonymi kaparami, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
• Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia i wystudzenia.
• Marchewkę oczyść, opłucz starannie, osusz, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzuć do miski z pokrojonym w podłużnie kawałki jabłkiem. Opłukaną i osuszoną cebule pokrój w cienkie piórka, a szczypiorek w krążki. Dodaj do marchewki z jabłkiem.
• Plasterki wędzonego łososia podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do warzyw razem z wystudzonym makaronem. Umyj po kilka łodyg koperku i szczypiorku, posiekaj. Kapary osącz.
• Na sos utrzyj oliwę z octem winnym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. szczyptą cukru. Powstałym sosem skrop składniki sałatki. Posyp osaczonymi kaparami, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.