Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Sałatka z cykorii i mandarynek z serem pleśniowym

  • średnie
  • do 30 min

Koszt przygotowania: tanie

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: warzywa , owoce,

Sposób przygotowania: bez gotowania


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

9 liści cykorii
2 mandarynki
100g sera roquefort (lub innego pleśniowego tego typu)
½ łyżki posiekanej natki pietruszki lub mięty
1/3 szklanki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Mandarynki obrać (wręcz obkroić) ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Liście cykorii opłukać, osuszyć i ułożyć na półmisku. W rondlu zagrzać ocet balsamiczny aż zacznie parować, powinno go trochę ubyć, chodzi o to, żeby zgęstniał. Zgasić ogień i odstawić na bok. Liście cykorii wypełnić pokruszonych serem pleśniowym, ułożyć na nich plastry mandarynek, posypać posiekaną natką pietruszki i skropić obficie octem balsamicznym. W składnikach podałam do wyboru pietruszkę i miętę, obie wersje wypróbowałam i obie są bardzo smaczne, ale to kwestia gustu. Mięta dodatkowo wzbogaca sałatkę o mocny akcent, a nie wszyscy to lubią. Pietruszka jest dla tych, którzy preferują mniej ekstrawaganckie smaki.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012