Przepisy: Kuchnia polska
Sałatka z cykorii i mandarynek z serem pleśniowym
- średnie
- do 30 min
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 2 osoby
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: warzywa , owoce,
Sposób przygotowania: bez gotowania
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
9 liści cykorii
2 mandarynki
100g sera roquefort (lub innego pleśniowego tego typu)
½ łyżki posiekanej natki pietruszki lub mięty
1/3 szklanki octu balsamicznego
2 mandarynki
100g sera roquefort (lub innego pleśniowego tego typu)
½ łyżki posiekanej natki pietruszki lub mięty
1/3 szklanki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Mandarynki obrać (wręcz obkroić) ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Liście cykorii opłukać, osuszyć i ułożyć na półmisku. W rondlu zagrzać ocet balsamiczny aż zacznie parować, powinno go trochę ubyć, chodzi o to, żeby zgęstniał. Zgasić ogień i odstawić na bok. Liście cykorii wypełnić pokruszonych serem pleśniowym, ułożyć na nich plastry mandarynek, posypać posiekaną natką pietruszki i skropić obficie octem balsamicznym. W składnikach podałam do wyboru pietruszkę i miętę, obie wersje wypróbowałam i obie są bardzo smaczne, ale to kwestia gustu. Mięta dodatkowo wzbogaca sałatkę o mocny akcent, a nie wszyscy to lubią. Pietruszka jest dla tych, którzy preferują mniej ekstrawaganckie smaki.
Komentarze
Gwiazdor | 22-01-2013
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.